27.8 C
Belgrade
četvrtak, 16 septembra, 2021

IPAK, SAMO ZA NJIHOVU DECU: Svi odbornici SNS glasali protiv pomoći porodiljama!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Odbornici SO Vrbas su na devetoj sednici, početkom septembra na dnevnom redu imali izmene i dopune odluke o pravima na novčanu podršku za porodice sa decom. Odbornik grupe građana Oslobodimo Vrbas Goran Roganović je na inicijativu Lokalne alternative podneo zahtev za izmenu Odluke o pravima na finansijsku podršku porodici sa decom. Zahtev je obuhvatao izmene koje se tiču redovne i blagovremene isplate pomoći za novorođenče, besplatan vrtić za treće dete i isplatu putnih troškova srednjoškolcima i studentima za septembar i oktobar. Odbornici koji su na vlast došli pod sloganom „Za našu decu“ su glasali protiv ovih zahteva!
Tačnije, 24 odbornika je glasalo protiv, a samo četiri za izmene koje se tiču naše dece:

  1. Da se isplata pomoći za novorođenu bebu isplaćuje u roku od 30 dana od podnošenja zahteva,
  2. Da treće i svako naredno dete ima pravo na regresiranje 100% cene boravka u vrtiću bez obzira da li ostala deca iz porodice koriste usluge predškolske ustanove,
  3. Da se regresiranje mesečnih karata za srednjoškolce i studente odnosi i na septembar, odnosno oktobar mesec.

– Pre tri godine smo na SO Vrbas u cilju skretanja pažnje na problem isplate pomoći za novorođenče predlagali da ukoliko nisu u stanju da ispoštuju sopstvenu odluku bar promene naziv iste kako bi pomoć imala smisla. Isplata ove novčane pomoći kasni više od godinu dana pa se može preimenovati u „Pomoć za prvi rođendan deteta“ – kažu iz udruženja građana Lokalna alternativa iz Vrbasa, piše Luftika.

Danas je kašnjenje u isplati ove pomoći još veće, kažu iz Lokalne Alternative i dodaju da je uobičajeno ignorisanje svake inicijative koja bi izvršnu vlast motivisala da se obaveze prema odlukama lokalnog parlamenta i roditeljima ispune.

- Advertisement -

Iz Lokalne alternative kažu da Odluka o pomoći porodici sa decom sadrži i niz drugih nelogičnosti poput toga što porodice sa više od troje dece nemaju pravo na 100% regresiranja za vrtić za četvrto, peto dete ukoliko sva deca iz porodice ne koriste usluge predškolske ustanove.

To znači da ukoliko najstarije dete ide u školu, četvrto dete ima pravo samo na 50% regresiranja troškova vrtića, a vrlo dobro se zna da kada deca krenu u školu troškovi porodice eksponencijalno rastu. Ako je svrha ove odluke pomoć, onda ona mora biti opravdana, blagovremena i srazmerna opterećenju porodičnog budžeta.

- Advertisement -
SourceLuftika
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti