14.5 C
Belgrade
utorak, 27 septembra, 2022

KOLIKO SRBIMA TREBA DA SKINU FILM, A KOLIKO MAĐARIMA! Evo gde je internet najbrži, a gde najsporiji

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Svi koristimo internet. Da biste skinuli film od pet gigabajta, u Srbiji vam je potrebno pola sata, a u Lihtenštajnu samo tri minuta

Prema rezultatima istraživanja kompanije „Cable.co.uk“, u Srbiji je potrebno nešto manje od pola sata da se skine film veličine pet gigabajta, a prosečna brzina širokopojasnog interneta u našoj zemlji je 24,74 megabita po sekundi (Mbps). Ovo smešta našu zemlju na 65. mesto.


Pre tri godine Srbija je zauzimala 45. mesto, ali to ne znači da je danas prosečna brzina interneta manja, već da su druge zemlje značajnije napredovale. Te 2017. godine je prosek u Srbiji bio 12,25 Mbps.

- Advertisement -

Kada je reč o komšiluku, Hrvatska je zauzela 25. poziciju, Rumunija je na 26. mestu, Bugarska je 36. na listi, a Crna Gora 63. Najlošiji internet je u Severnoj Makedoniji (109), a loša je i Bosna i Hercegovina (88).
Po ceni kablovskog interneta Srbija je zauzela 27. poziciju, sa prosečnom cenom paketa od 17,02 dolara. U Rumuniji on košta 8,15 dolara, čime je ova država zauzela četvrtu poziciju.

EU, UKIDA SLOBODU? Borba protiv „lažnih vesti“ na internetu

Bugarska je na 23. mestu (15,93 dolara), dok je u Hrvatskoj internet skuplji skoro duplo nego u Srbiji, pa se ta zemlja našla na 65. mestu.

- Advertisement -

Najbrži internet je u poreskim rajevima. Prvorangirana po brzini je Kneževina Lihtenštajn, u kojoj ćete film s početka ove priče preuzeti za manje od tri minuta, a prosečna brzina je 229,98 Mbps. U samom vrhu je još nekoliko malih država poput Džersija i Gibraltara. Uz brzinu interneta i svoju malu površinu ove zemlje su poznate i kao poreski rajevi. U top deset nalaze se i Luksemburg i Monako.

Globalna tabela brzine interneta za 2020. godinu pokazuje da zapadna Evropa dominira, jer se osam od deset najbržih zemalja na svetu sa širokopojasnom mrežom nalazi upravo na tom delu kontinenta.

Mađarska (99,74 Mbps) i Hongkong (105,32 Mbps) ušli su u prvih deset država i teritorija van zapadne Evrope gde se nudi najbrži širokopojasni internet u Evropi i u svetu.

Najsporiji internet se nalazi u najsiromašnijim državama u Africi – prosek je svega 3,8 megabita po sekundi. Film od pet gigabajta se u ovoj regiji skida više od četiri sata, a u Južnom Sudanu bi vam bio potreban gotovo čitav dan.
Ni tehnološki sve naprednija Kina, sa svojim 5G gradovima, nije u mnogo zavidnijem položaju, pokazuju rezultati istraživanja. U proseku, ona ima prilično spor internet i u njoj je za preuzimanje pomenutog filmskog ostvarenja potrebno pet i po sati.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti