INTERNET IZAZOVI: Smrtonosne igre

Obavezno pročitajte

Internet trendovi, izazovi ili popularno nazivani “Challenge” su prisutni u sajber prostoru već dugi niz godina. Imali smo priliku da se susretnemo sa nekim smešnim, simpatičnim, kreativnim, al ii veoma opasnim i ludim.  Ova vrsta izazova posebno je popularna kod mlađih generacija. A mnogo je faktora koji su uticali kao što je jaz u komunikaciji između dece i tinejdžera i roditelja oko deljenja problema.

Internet je odavno postao jako opasan za mlade ljude

Redovno je prisutan besramni, eksplicitni materijal i zloupotreba internet platformi društvenih medija i sajber prostora. Mlada generacija kontinuirano skreće sa puta pravednosti, poput dece koja odgovaraju na lude izazove i trendove na društvenim mrežama. Danas ćemo se osvrnuti na najluđe, ali i opasne  izazove na društvenim mrežama koji su očarali uglavnom decu i tinejdžere. Osvrnućemo se na šest izazova koji su privukli dosta pažnje tokom godina. Neki od ovih izazova su veoma opasni.

alt="Internet"
Opasnot koju sa sobom nosi interent moguće je umanjiti roditeljskim nadzorom

1. Plavi kit: Najsmrtonosnije igre svih vremena

Plavi kit ili popularnije nazivan „Blue Vhale“ predstavlja najsmrtonosniju internet igru koja je nagovorila tinejdžere da prihvate 50 izazova. U početku, online igra pruža jednostavne izazove, a nakon što se igrač navikne, administratori igre igraču daju teške izazove. Jedan od bizarnijih izazova je sečenje kože leđa u obliku kita. Zadaci od učesnika zahtevaju bizarne stvari poput samosakaćenja, bekstva od kuće, buđenja u 3 ujutru i gledanja horor filma, a poslednji izazov bio bi samoubistvo da bi se igra završila. Naučnici veruju da je izazov osmišljen da bi se igralo sa psihom učesnika

Internet izazov Plavi Kit – većeina učesnika se povređivala žiletom

2. Izazov Kajli Džener – „Kylie Jenner lip challenge“

Izazov Kajli Džener nadahnuo je posebno mlade tinejdžerke ali je i postao je opasan izazov. Izazivači moraju da izmene usne na tako užasan i grub način da izgledaju kao usne Kajli Džener. Morate da koristite čašu ili teglu u kojoj izazivač mora da sisa usne stvarajući vakum. Bitno je naglasiti da se na ovaj način mogu oštetiti krvni sudovi na usnama.

Internet izazov Kajli Džener je ostavio posledice kod mnogi

3.  Izazov ledena voda – „Ice bucket challange“

Ice bucket challange je jedan od najsmešnijih i najčešće izvođenih izazova sa kojima ste se ikada susreli. Čak su i poznate ličnosti i političari mogli videti radeći izazov i snimajući ga kako bi ga podelili za YouTube izazov ili u aplikacijama kao što su Facebook, Vine, WhatsApp i mnoge druge. Izazov se izvodi tako što se ledena voda sa ledom posipa po glavi osobe koja se odazvala na izazov. Izgleda smešno, ali zabeležen je određen broj smrtnih slučajeva.

Internet izazov Ledena voda iako je dolavalo simpatično, veliki broj učesnika se povredio prilikom izvođenja

4.  Izazov od soli i leda

Opet tinejdžeri su biti ti koji su najčešće odgovorili na ovaj izazov koji može da dovede do ozbiljnog oštećenja kože. Izazivaju sebe da pritisnu mešavinu soli i leda na svoju kožu, a zatim postavljaju vreme da vide koliko dugo mogu izdržati osećaj žarenja. Problem je što se mogu javiti promrzline kada je neophodna lekarska pomoć́. Ovo je otprilike jednako loše kao ideja kao da ste ležali goli u snegu preko noći.

Internet izazov „So i Led“ je toliko uzeo maha u Americi da su federalne vlasti izdale zvanično upozorenje roditeljima

5. Igra 72

Onlajn igra odgovorna je za nestanak mnogih mladih devojka koje su nestale, ali zatim i pronađene, koje su nakon toga tvrdile da su pobedile u „Igri 72.“ Značenje igre možete dobiti pomoću cifre 72: znači da igrač mora da ode iz kuće na najmanje 72 sata bez pristanka roditelja.

6. Izazov Džastin Biber.

Fanovi ovog popularnog pevača su poludeli kada se pročulo da je popularni pevač počeo da konzumira marihuanu. Da bi svog uzora vratili na pravi put, mladi tinejdžeri počinju da režu kožu oštrim predmetom i krvare i nakon toga prikazuju fotografije na društvenim mrežama. Nažalost, i ovaj izazov je doveo do smrtnih ishoda.

Bez obzira na to koje vrste skrivenih aktivnosti vaša deca rade poput ludih i opasnih izazova na društvenim mrežama, roditeljska kontrola će vam pomoći da utvrdite da li aktivnost vašeg deteta može biti štetna. Budite u toku sa svojom decom i nametnite nadzor dečijim društvenim mrežama.

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu