INICIJATIVA: Teslin rođendan proglasiti za Dan nauke u Republici Srpskoj (FOTO)

Obavezno pročitajte

Uz blagoslov Njegovog Preosveštenstva, Episkopa istočno američkog g. Irineja, a u ime Tesla Memorijalnog Društva iz Njujorka uputili smo pisma Vladi Republike Srpske – gospodinu Miloradu Dodiku, srpskom članu Predsjedništva BiH i gospođi Željki Cvijanović, Predsjednici Republike Srpske sa predlogom da: Teslin rođendan 10. jul treba proglasiti za nacionalni Dan nauke u Republici Srpskoj

- Advertisement -

Početkom 2010. uputili smo sličan predlog gospodinu Božidaru Đeliću, tada potpredsedniku Vlade Republike Srbije i ministru za nauku i tehnologiju, a u januaru iste godine pokrenuli smo i veliku medijsku kampanju da Republika Srbija proglasi Teslin rođendan za nacionalni Dan nauke u Srbiji, što je na našu veliku radost i urađeno. Inače, 10. novembar je Svetski dan nauke koji je ustanovio UNESCO.

U Srbiji je Svetski dan nauke prvi put je obeležen 2011. godine, a od iste godine pored ovog datuma, koji Republika Srbija obeležava kao članica UNESCO-a, odlukom Vlade, ustanovljen je i nacionalni Dan nauke, 10. jul, danrođenja Nikole Tesle.

Kako je od tada prošlo skoro 10 godina, molimo vas da razmislite o našem predlogu kako bi se i u Republic Srpskoj u kojoj živi preko milionstanovnika slavio Tesla, jedan od najvećih sinova našeg roda.

Nikola Tesla je rođen 10. jula 1856. u Smiljanu u Vojnojgranici, posebnoj oblasti Habzburške monarhije, pod vladavinom caraFranca Jozefa I. Tesla se rodio u srpskoj porodici, pravoslavnog sveštenika, Milutina Tesle i Georgine – Đuke Tesla, rođene Mandić.

Smatramo da pored Srpske Pravoslavne Crkve i naši velikani poput Nikole Tesle, Mihaila Pupina, Mileve Marić, Milutina Milankovića i mnogihdrugih treba da budu tačke okupljanja svesrpskog naroda, ma gde da živi.

U našoj javnosti malo je poznato da je prvi parastos Nikoli Tesli održan u Sabornoj crkvi u Beogradu, 23.januara2006. Parastos je organizovan na inicijativu vladike, tadašnjeg jeromonaha Irineja, referenta Svetog Arhijerejskog Sinoda Srpske Pravoslavne Crkve za međuverske i međunarodne poslove, koji je u maju2006. izabran za episkopa Eparhije australijsko-novozelandske, dr Ljube Vujovića, predsednika Teslinog Memorijalnog Društva u Njujorku.

Kako Teslino kremiranje nije bilo po njegovoj želji, već po odredbi Save Kosanovića, njegovog sestrića i naslednika, parastos je tada, a od tada i redovno, bilo moguće služiti.

Sličan predlog ponovo ćemo uputitii Vladi Crne Gore -tim povodom, prvi put smo im se obratili 2010. ali bez uspeha.

Nikako ne bi trebalo zaboraviti činjenicu da je Kralj Crne Gore Nikola I odlikovao Teslu Ordenom Krst princa Danila prvog reda1895. godine. Odlikovanje je došlo odmah nakono bjave da je kompletirana prva hidrocentrala na Nijagarinim vodopadima zasnovana na Teslinim patentima. Brojne novine i naučni žurnali u celom svetu tada su čestitali našem Tesli jer je 9 od 12 patenata koji su omogućili rad centrale, pripadalo njemu.

Naš naredni korak i predlog biće da se Teslin rođendan – proglasi za Međunarodn ipraznik Dan Nikole Tesle.

Podsećamo vas da je Tesla Memorijalno Društvo iz Njujorka pokrenulo 2002., zajedno sa sestrinskom organizacijom izAustralije (Tesla Forum),akciju proglašenja Međunarodnog dana Nikole Tesle koji treba da bude praznik progresa čovečanstva među svim nacijama sveta.

Za to je potrebno da Vlada Republike Srbijei/ ili Vlada Crne Gore i/ili Vlada Republike Srpske uputi zvaničan predlog Ujedinjenim Nacijama za glasanje na Generalnoj skupštini, kao što nam je svojevremeno preporučio Kofi Anan – Generalni sekretar UN.

Veliki impuls, ali i nadu dobili smokada je 18. jul proglašen za Međunarodni dan Nelsona Mandele (njegov rođendan). Danas ljudi širom sveta obeležavaju Međunarodni dan Nelsona Mandele.

Koliko bi proglašenje Teslinog rođendana za Međunarodni praznik značilo za imidž Srba na svetskoj pozornici suvišno je govoriti. Respekt koji bi tada stekli, kao narod koji je svetu podario veliki broj naučnika, veoma je važan kako danas, tako i za budućnost svih zemalja gde Srbi žive.

Marina Bulatović, novinar i publicista, pokretač proglašenja ‘Dana nauke Nikola Tesla’

Dr. Ljubo Vujović, predsednik Tesla MemorijanogDruštva

Dr. Mihailo Rundo, sekretar Nemačkog ogranaka Tesla Memorijanog Društva

Jasmina Vujić,profesor nuklearnog inžinjeringa na univerzitetu Berkli u Kaliforniji

Foto: Tesla Memorijalno Društvo iz Njujorka i Budislav Bulatović

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu