INFLACIJA NIKAD VEĆA: Bukvalno, sve je poskupelo…

Obavezno pročitajte

Sada imamo i zvanične precizne podatke o poskupljenju. Da su cene mnogo toga rasle i da rastu svedoci smo gotovo svakodnevno, a novi zvanični podaci o inflaciji sada su nam samo to i potvrdili. Negde i očekivano, inflacija je prikazana brojkom koju do skora nismo videli.

Inflacija u Srbiji, merena rastom potrošačkih cena, iznosila je, naime, u septembru ove godine tačno 0,8 posto u odnosu na avgust. U poređenju, međutim, sa istim mesecom prošle godine porasla za 5,7 procenata, objavio je Republički zavod za statitiku. Dakle posmatrajući „avgust na avgust“ inflacija je skočila skoro šest odsto!

U septembru su na mesečnom nivou najviše poskupeli hrana i bezalkoholna pića, za 2,3 posto, zatim restorani i hoteli za 0,8 procenata, te stan, voda, električna energija, gas i druga goriva za 0,5 odsto.

- Advertisement -

Rast cena je zabeležen i kod ostalih roba. Tako zvanični podaci pokazuju da je su poskupljivali i odeća i obuća, te nameštaj, pokućstvo i tekuće održavanje stana.

Veće cene zabeležene su i u zdravstvu – za 0,4 posto, zatim kod alkoholnih pića i duvana za 0,2, kao i transporta, komunikacija i obrazovanja.

Istovremeno su smanjeni troškovi za rekreaciju i kulturu i to za 2,4 odsto.

Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale, navodi RZZS.Jorgovanka Tabaković FOTO: Ata imagesJorgovanka Tabaković FOTO: Ata images

Narodna banka Srbije, na čelu sa Jorgovankom Tabaković, prethodno je i zvanično zaoštrila svoju monetarnu politiku. A, iza nove odluke centralne banke, za koju se kaže da je prva ovakve vrste, stoje upravo pojačani inflatorni pritisci koji nastaju prvenstveno zbog globalnog poskupljenja energenata i hrane.

NBS je pritom obelodanila i da se inflacija može očekivati i nadalje. Kako su precizirali, međugodišnja inflacija u narednih nekoliko meseci biće najverovatnije na višem nivou nego u avgustu, kada je bila 4,3 odsto. Dodaju i da se povratak inflacije, prvo u ciljani okvir na nivo od tri posto, a zatim i na nivo ispod, očekuje tek u drugoj polovini naredne godine.

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu