24.1 C
Belgrade
nedelja, 15 maja, 2022

INDEX.HR: „Pre tačno sto godina rodio se Franjo Tuđman. Bilo bi bolje da nije“

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Najčitaniji hrvatski portal Index.hr objavio je tekst povodom dana rođenja Franje Tuđmana sa naslovom „Pre tačno sto godina rodio se Franjo Tuđman. Bilo bi bolje da nije“.

Tekst Gordana Duhačeka je na Fejsbuku za nekoliko sati od objavljivanja lajkovalo više od 4.000 ljudi, dok je samu objavu komentarisalo više od 2.600 korisnika ove društvene mreže.

- Advertisement -

Na samom početku tekstu navode, ukratko, najvažnije stvari iz Tuđmanove biografije, da je bio član Komunističke partije i učesnik NOB-a, da je imao čin general-majora u JNA, te da je iz partije izbačen, da je bio u zatvoru i da je na kraju postao prvi predsednik Hrvatske.

PROČITAJ JOŠ

Nastavak donosi, na neki način, i priču o Tuđmanovoj zaostavštini. Kako piše, ostvarenje „tisućljetnog sna“ postalo je noćna mora, dok je sam Tuđman postao „opsednut idejom ‘hvatske države'“. „Hrvati bi kao narod možda bolje prošli da nije bilo Tuđmana, da se nikad nije rodio, a isto vrijedi za Republiku Hrvatsku… Pravi uspjeh bi bio postići raspad Jugoslavije bez rata i ostvariti ideju neovisne Hrvatske uključivanjem, a ne isključivanjem njenih građana srpske nacionalnosti. Tuđman nijedno nije uspio, a samo za prvo se može reći da je donekle pokušao“, piše Duhaček na Index.hr. 

 Autor navodi i da je Tuđman bio u duši Staljinista, te da je njegov odgovor na pitanje „Kakva Hrvatska?“ glasio: „nacionalistička, uskogrudna, malograđanska, zatvorena, patrijarhalna i klerikalna Hrvatska“.

- Advertisement -
SourceIndex.hr
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti