„Ima signala da će obe strane prihvatiti plan, time se defakto priznaje Kosovo“

Obavezno pročitajte

ZSO je deo sporazuma Beograda i Prištine i prihvatanjem evropskog predloga za rešavanje pitanja Kosova u ponedeljak, automatski se prihvata i ZSO, rekao je visoki zvaničnik EU koji je zeleo da ostane anoniman. Takođe, on je naveo da prihvatanje tog predloga znači defakto priznanje Kosova.

U Briselu kažu da sa obe strane, i iz Beograda i iz Prištine, stižu snažni signali da će predlog EU biti prihvaćen, i u javnim izjavama i u direktnim razgovorima sa EU zvaničnicima. Zbog toga se očekuje da taj predlog u ponedeljak bude i zvanično prihvaćen.

- Advertisement -

Kako će se ZSO tačno zvati, koja će ovlašćenja – to su detalji koje ćemo tačno saznati u ponedeljak.

Kako je rekao visoki zvaničnik EU, o sadržaju predloga neće biti razgovora, već samo o njegovoj primeni, koja je definisana posebnim aneksom.

On je dodao da se radi o osnovnom sporazumu, koji je toliko sveobuhvatan da dovodi blizu takozvanog ‘sveobuhvatnog pravnoobavezujućeg sporauzma o normalizaciji odnosa dve strane’.

Prihvatanje evropskog predloga je važno jer će dovesti do promene kompletnog raspoloženja u regionu, dovesti do novih projekata i investicija, uvećati finansijsku pomoć i dovesti do veće sigurnosti i predvidjivosti, rekao je novinarima visoki zvanicnik EU.

Podsetimo, u ponedeljak će u Briselu biti održan satanak na najvišem nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine. Učešće su potvrdili i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti.

Kako javlja reporter N1, u ponedeljak od 15h počinju bilateralni sastanci, pa će nakon njih svi sesti za sto.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

Milioni na protestima u Francuskoj, privedeno 80 osoba, povređena 123 policajca

PARIZ – U Francuskoj su danas na protestima zbog reforme penzija povređena 123 policajca i žandarma i privedeno je više...

Još priča na sličnu temu