Ima prostora za dijalog sa SPC

Obavezno pročitajte

Ministar spoljnih poslova Crne Gore Srđan Darmanović izjavio je danas da postoji prostor za dijalog između države i Srpske pravoslavne crkve o primeni Zakona o slobodi veroispovesti, koji je izazvao tenzije u zemlji.

Darmanović je za agenciju Mina istakao da je najvažnije sačuvati mir i stabilnost, navodeći da nema bojazni da će biti bilo kakvog ataka na pravo svojine, ali i da je propaganda iz različitih političkih struktura iz Srbije u velikoj meri doprinela destabilizaciji situacije.

- Advertisement -

Odgovarajući na pitanje da li je saglasan sa ocenama da odnosi dve zemlje nisu bili lošiji od 2006, Darmanović je rekao da Crna Gora nastoji da vodi politiku koja će doprineti stabilnosti regiona, naglašavajući dobre odnose sa susedima kao jedan od stubova njene spoljne politike.

“To se, naravno, odnosi i na Srbiju, koja je naš sused i značajan partner”, rekao je Darmanović, uz ocenu da dešavanja u vezi sa zakonom ne idu u prilog dobrim odnosima dve zemlje, već “u najmanju ruku značajno otežavaju situaciju”.

On je ocenio da sve što se povodom toga dešavalo predstavlja “vid značajnog mešanja u unutrašnje stvari jedne suverene zemlje, članice NATO i ozbiljnog kandidata za članstvo u EU i ne ide u prilog dobrosusedskim odnosima i stabilnosti regiona”.

„Nakon prvih ohrabrujućih izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića, usledila je neviđena propaganda iz raznih delova srpske političke strukture, koja je dostigla vrhunac još od vremena Miloševićevih ratova i referenduma 2006. godine”, kazao je Darmanović.

On je ponovio ocene crnogorskih vlasti da su u tu propagandu bili uključeni najviši državni funkcioneri Srbije i da je reakcija srpskih državnih organa na pokušaj paljenja crnogorske zastave na ambasadi u Beogradu bila “vrlo mlaka, da ne kažem neadekvatna”.

Podsećajući na Bečku konvenciju, prema kojoj se diplomatsko-konzularna predstavništva odlučno štite, on je naglasio da se to u ovom slučaju nije desilo.

“Imali smo maltene pozive na lov na našeg ambasadora u Beogradu, što stvara mučnu situaciju, sa ciljem uticaja na događanja u Crnoj Gori”, rekao je Darmanović.

Dodao je da se nada da postoji dosta prostora da se odnosi dve države vrate u normalne okvire, pre svega saradnji na planu evropskih integracija i u mnogim regionalnim inicijativama.

„Potrebno je da nastavimo sa intenzivnim ekonomskim odnosima, a da ovo što je raspirilo mnoge strasti i izazvalo loše događaje ostavimo po strani“, kazao je Darmanović.

Komentarišući primenu Zakona o slobodi veroispovesti, on je rekao da su ispoštovane sve obavezujuće preporuke Venecijanske komisije, uključujući i one o pitanjima imovine, navodeći da Zakon ne dovodi u pitanje ničije pravo na imovinu.

“Nema revolucionarnog oduzimanja imovine. Zakon je regulisao da se ono što je kulturno blago Crne Gore vrati u državne ruke, a upotreba te svojine nije dovedena u pitanje”, rekao je Darmanović.

Prema njegovim rečima, tako je u većini zemalja Evrope, pa je tako katedrala Notr Dam vlasništvo Francuske, a hramovi u Srbiji vlasništvo te zemlje, ali niko ne dovodi u pitanje ko će biti korisnik.

„Neće država graditi škole i bolnice na mestima na kojima su crkve, one ostaju tamo gde jesu da služe vernicima i verskim zajednicama i nema nikakve bojazni ni od kakvog oduzimanja svojine“, istakao je Darmanović.

Naglasio je da postoji prostor za dijalog između države i SPC oko temeljnog ugovora, ili drugih mogućnosti kojima se može obezbediti međusobno poverenje.

„Najvažnije je sačuvati mir i stabilnost i da država preuzme vlasništvo nad objektima koji su joj i ranije pripadali, a da ih onda ostavi na korišćenje kao dobro svih građana Crne Gore. Nema bojazni da će biti bilo kakvog ataka na pravo svojine i to je ono što uporno odbijaju da shvate u ovoj priči“, naveo je Darmanović.

Na pitanje kako komentariše izjavu srpskog ministra spoljnih poslova Ivice Dačića u vezi sa statusom Crnogoraca u Srbiji, Darmanović je kazao da je ona suprotna Ustavu Srbije i međunarodnom pravu.

„Dačić je iskusan političar, dugogodišnji ministar i obrazovan čovek i dobro zna šta je izgovorio. Kada se strasti malo stišaju, verujem da neće biti ponosan na tu izjavu“, zaključio je Darmanović.

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu