IMA INGERENCIJE: Snimak SNS načelnika okruga koji preti ne zanima istražne organe?

Obavezno pročitajte

Snimak iz septembra 2022. godine, na kojem načelnik Nišavskog okruga Petar Babović, koji je postavljen na ovu funkciju septembra 2020. godine, a na kojem kaže da „ima ingerencije“ da postavlja i smenjuje u niškim školama i utiče na izbor direktora, ne interesuje istražne organe iako je taj snimak prenerazio javnost.

FOTO: Privatna arhiva

- Advertisement -

Kako je nama poznato, nadležno republičko tužilaštvo nije reagovalo, niti ispituje snimak, a interesovanje za ovu aferu, koja pobuđuje sumnju da se trguje uticajem i politiku stavlja ispred stručnosti, nisu pokazali ni u nadležnom Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.

Kako se slučaj ne bi zaboravio, narodna poslanica i predsednica niškog odbora Stranke slobode i pravde Jelena Milošević najavila je da će da podnese prijavu protiv Petra Babovića Agenciji za sprečavanje korupcije.

– Pošto niko neće da reaguje i ispita da li je istina to što se čuje na snimku i da li je Babović kao načelnik Nišavskog okruga pokušao da izvrši uticaj na izbor direktora u Osnovnoj školi „Duško Radović“, podneću prijavu Agenciji – najavila je Jelena Milošević.

Ona se ranije, kao poslanica postavila poslaničko pitanje nadležnom ministarstvu da li su upoznati sa slučajem i pitala koje ingerencije ima načelnik okruga u prosveti.

FOTO: Privatna arhivaFOTO: Privatna arhiva

Početkom ove godine je dobila odgovor da se u slučaju sumnje na koruptivne radnje, obrati nadležnim organima. U odgovoru se, između ostalog, navodi i da načelnik okruga ima ograničenu nadležnost nad prosvetnom inspekcijom. Između redova se čita da što se njih tiče, nemaju volje da se bave ovom pričom.

O samom Baboviću malo je podataka dostupno na internetu. Zna se da je ranije bio lekar, pre postavljenja na mesto načelnika Nišavskog okruga, i da je aktivan u niškom SNS i to je sve, a kako tvrde dobro upućeni izvori, u poslednje vreme retko se može videti na poslu. U vreme kada se održavalo prvenstvo fudbala u Kataru, bio je da bodri naše fudbalere i čitav mesec nije dolazio na posao.

On se pominje i u još jednoj situaciji. Reč je o aferi o proterivanja iz Crne Gore nekolicine članova SNS iz Niša, koji su primećeni u Nikšiću u vreme predizborne kampanje januara prošle godine. Spekulisalo se da je među niškim naprednjacima bio i Babović, ali on nije bio smešten u hotelu u kojem su bili ostali, pa nije uhvaćen na delu.

Ti naprednjaci su prijavljeni kao turisti, a ispostavilo se da su imali ugovore o delu sa Novom srpskom demokratijom. Da li je Babović zaista bio sa njima i koordinisao njihov rad oko izbora ili ne, nikada do kraja nije razjašnjeno, a i on se nije oglašavao tim povodom.

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu