IGRA PRESTOLA: Da li Kadirov i Prigožin ruše Šojgua?

Obavezno pročitajte

Lider Čečenije, kao i osnivač „Vagnera”, ali i drugi uticajni ljudi, kritikuju Ministarstvo odbrane Rusije zbog gubitka teritorija.

Lider Čečenije Ramzan Kadirov je odan Rusiji, i naročito Vladimiru Putinu, kako u „mirnodopskim” uslovima, tako i u ratu u Ukrajini. Zato je njemu dozvoljeno da kaže šta misli, čak i o temama o kojima nikom drugom ne pada na pamet da govori. Rusija je nedavno povukla vojsku iz harkovske oblasti i nastavila da gubi teritorije u hersonskoj oblasti. Obavljena je i razmena zarobljenika, među kojima je proruski ukrajinski političar Viktor Medvedčuk razmenjen za 200 ukrajinskih vojnika. Ništa od svega toga se mnogima nije dopalo, ali je Kadirov izneo svoje otvoreno i oštro neslaganje, a pridružili su mu se i neki drugi uticajni ljudi.

- Advertisement -

Kada su se ruske savezničke snage povukle iz Krasnog Limana, važnog železničkog čvora na severu Donjecke oblasti, Kadirov je na svom telegram kanalu besno napao komandanta Centralnog vojnog okruga general-pukovnika Aleksandra Lapina, koji je bio odgovoran za ovaj sektor fronta. Kadirov ga je otvoreno optužio za predaju položaja iznevši detaljne zamerke. General Lapin je u junu bio zaslužan za napredovanje u Luganskoj oblasti i nastavio je ka Limanu. Kadirov je napisao da je „isti taj Lapin, koji je dobio ’Zvezdu Heroja Rusije’ za zauzimanje Lisičanska, iako ga faktički tamo nije ni bilo – odgovoran je za predaju”. Naveo je da je general-pukovnik Lapin rasporedio mobilisane borce iz Luganske oblasti i drugih jedinica na svim granicama limanskog pravca, ali im nije obezbedio neophodnu komunikaciju, interakciju i snabdevanje municijom. On je naveo da je o tome obaveštavao načelnika Generalštaba Valerija Gerasimova, ali da su ga tamo uverili da veruju da Lapin zna šta radi.

 

Nedelju dana kasnije, Lapin je, kako navodi Kadirov, premestio svoj štab stotinu kilometara od svojih potčinjenih i zaključio da je gubitke na frontu izazvao „nesposoban čovek”, koga „pokrivaju” čelnici u Generalštabu, što je nazvao „armijskim nepotizmom”.

Kadirov je mobilisao veliki broj Čečena, a pre nekoliko dana je prikazao kako se trojica njegovih maloletnih sinova (od 14, 15 i 16 godina) pripremaju za borbu i najavio da će biti poslati na front. Navodno je i sprečio sprovođenje delimične mobilizacije u Čečeniji, tvrdeći da su Čečeni već dali dovoljno vojske.

Iako savetnik kabineta ukrajinskog predsednika, Aleksej Arestovič, pokušava da ove kritike iskoristi kako bi promovisao „ljuljanje” Putinove pozicije, mnogo je verovatnije da osnovanim kritikama Kadirov cilja na strukture nadređene generalu Lapinu i da iza svega stoji njegova ambicija da bude unapređen u vojnoj hijerarhiji. Neki mediji tvrde da između Lapina i Kadirova postoji lično neprijateljstvo, pa čak i ljubomora prema generalu, koji je dobio visoki orden za bitke kod Lisičanska, u kojima su učestvovali i Čečeni. Da li je to tačno, ne može se znati, ali da Kremlj gleda da udovolji Kadirovu – očigledno je.

 

Kadirov je tada još naveo da bi trebalo proglasiti vanredno stanje na delovima teritorije Rusije uz ukrajinsku granicu i upotrebiti taktičko nuklearno naoružanje kako bi se zaustavila ukrajinska ofanziva. Taj njegov predlog je izazvao veliku uzbunu među ukrajinskim saveznicima, a zapadni mediji su neretko prevodili njegove reči kao poziv na „upotrebu nuklearnog oružja”.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je odgovarajući na pitanja novinara morao da spusti tenzije, pa je izrazio razumevanje za iznošenje ličnih stavova lidera regiona, ali je naveo da je upotreba nuklearnog naoružanja definisana doktrinom i da drugih razmatranja ne može biti.

A onda ga je u sredu, kako je sam Kadirov objavio, pozvao ruski predsednik, čestitao mu dan Groznog i zamolio ga da Čečenima prenese njegove želje za dobro zdravlje, sreću i uspeh. „Voljeni predsednik Vladimir Vladimirovič Putin” ga je tom prilikom lično obavestio da ga je unapredio u čin general-pukovnika. Dakle, isti čin koji ima Lapin. Mnogi veruju da će Kadirov, za zasluge koje su u ratu u Ukrajini ogromne, verovatno dobiti i neku funkciju u Generalštabu, iako ima i onih koji tvrde da bi ga zadovoljila samo ministarska fotelja.

Kritici vojnog vrha pridružio se i tv voditelj Vladimir Solovjev, koji je u svojoj emisiji uživo razgovarao s šefom Komiteta za odbranu Državne dume Andrejem Kartapolovim, koji je apelovao na Ministarstvo odbrane da prestane da laže. „Sva pogranična sela Belgorodske oblasti su praktično uništena. To čujemo od bilo koga: od guvernera i vojnih dopisnika. Ali izveštaji Ministarstva odbrane se ne menjaju”, rekao je Kartapolov i dodao da u Ruskoj Federaciji „narod nije glup i da vidi da ne žele da mu kažu ni deo istine”. „To može dovesti do gubitka kredibiliteta”, zaključio je on.

Dodajmo da je Andrej Gurulev, bivši komandant 58. armije, a sada poslanik Jedinstvene Rusije, takođe kritikovao rukovodstvo ruskog Ministarstva odbrane. On je, govoreći na federalnom tv kanalu, optužio odgovorne da su imali „netačne procene situacije” za sektor fronta oko Limana i da su političkom rukovodstvu govorili da je sve u redu. „Problem su laži i izveštaj o dobroj situaciji. Problem nije na terenu, već u Generalštabu, gde još uvek ne razumeju i ne vladaju situacijom”, rekao je on.

 

Tezi da Kadirov i Prigožin postaju alternativni centri moći Ministarstvu odbrane u ratu u Ukrajini i da teže stvarnoj moći i kontroli u vojsci, u četvrtak je doprinela vest o hapšenju jednog „vagnerovca” u Moskvi. Navodno je hapšenje jednog od čelnika grupe Alekseja Slobodenjuka naredio lično ministar Sergej Šojgu. O tome izveštavaju mediji koji nikako nemaju blizak kontakt s ruskim vlastima da bi to mogli znati, ali je događaj pogodan u kontekstu priče o obračunu u vrhu. Uz snimak hapšenja je postavljen komentar da je uhapšen Prigožinov propagandista koji vodi mrežu Telegram kanala, poznatih po kritikama Šojgua, Peskova i drugih zvaničnika i da ovo hapšenje ukazuje na unutrašnju borbu za vlast i nepoverenje koje vlada u vrhu.

Prigožin: Ramzane, bravo, samo cepaj

Kadirov nije jedini koji kritikuje vojni vrh, samo je najglasniji. Biznismen i osnivač plaćeničke grupe „Vagner” Jevgenij Prigožin je podržao Kadirova. Napisao je: „Kadirovljeva ekspresivna izjava, naravno, nije nimalo u mom stilu. Ali mogu da kažem: ’Ramzane, bravo, cepaj’ i dodao: ’Budale bi samo s puškama trebalo naterati bose na front.’” Peskov je komentarisao njegove reči konstatacijom da je Prigožin „slomljenog srca zbog onoga što se dešava i da daje značajan doprinos, kao i mnogi preduzetnici u našoj zemlji”. Biznismen je nedavno napisao na sajtu svoje kompanije „Konkord” da je 2014. godine stvorio grupu, kasnije nazvanu „Vagner”, i da je zahvaljujući njima sudbina Donjecka radikalno promenjena, kao i da su narodi Sirije i drugih arapskih, afričkih i latinoameričkih država dobili zaštitu.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu