25.5 C
Belgrade
petak, 1 jula, 2022

IDU NA SVE ILI NIŠTA: Kanadski narod spreman na sukobe sa policijom!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Stotine demonstranata koje su blokirale ulice Otave nezadovoljni merama protiv koronavirusa spremni su na mogući policijski obračun, skoro tri nedelje nakon početka protesta koji su poljuljali reputaciju Kanade o uljudnosti i poštovanju prava.

U prestonici ispred zgrade parlamenta radnici su počeli da montiraju ogradu a čini se da je od četvrtka ujutro veći broj policijaca na ulicama nego inače.

Otava predstavlja poslednje uporište „Konvoja slobode“ nakon višenedeljnih demonstracija i blokada koje su zatvorile granične prelaze ka SAD, nanele ekonomsku štetu obema zemljama i stvorile političku krizu kanadskom premijeru Džastinu Trudou koji je trebalo da se obrati parlamentu jutros.

- Advertisement -

Policija Otave juče je delila pamflete sa upozorenjem demonstrantima da će se ukoliko odmah ne napuste položaje biti uhapšeni i pretrpeti druge sankcije, a šef policije je izjavio da namerava da prekine protest i uskoro vrati centar grada.

Upozorenja nisu obeshrabrila demonstrante, vozače kamiona i gradjane koji ih podržavaju, pa je jedan od vodja protesta ispred kabineta jutros poručio da ne odustaju od zahteva da se u državi ukinu kovid ograničenja i da nema tih kamiona za vuču u Kanadi koji će moći da pomeri njihove kamione sa blokade.

Upozorenja policije stigla su dva dana nakon što se Trudo pozvao na kanadski Zakon o vanrednim situacijama i proširio ovlašćenja vlade da zabrani blokade na graničnim prelazima, aerodromima i u Otavi, da zamrzne lične i poslovne bankovne račune kamiondžija i suspenduje njihove dozvole.

- Advertisement -

Takođe može angažovati šlep službe da pomere velike prepreke sa raskrsnica i iz naselja. Do sada neke kompanije za vuču nisu bile voljne da saradjuju zato što podržavaju kamiondžije, ili iz straha od nasilja.

Od kraja januara, demonstranti kamionima i drugim vozilima zatvaraju ulice Otave i blokiraju granični prelaz sa SAD nezadovoljni obavezom vakcinacije za vozače kamiona koji ulaze u zemlju, ali je protest prerastao u širok napad na mere predostrožnosti protiv korona virusa i Trudoovu vladu.

Protesti na mostu Ambasador i u Otavi nazvani „konvoj slobode“ inspirisali su slične demonstracije u Francuskoj, na Novom Zelandu i u Holandiji, a očekuju se i u SAD.

- Advertisement -
SourceN1
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti