I OVAJ MATORI PRDONJA HOĆE LJUDE ISPRED SVOGA STANA: Radovanović najavio četvrtu dozu vakcine na proleće!

Obavezno pročitajte

Nema sumnje da novi virus „ostaje sa nama“ i da će u doglednoj budućnosti biti deo životne zajednice u „kojoj ćemo se navići na njega“, izjavio je FoNetu epidemiolog Zoran Radovanović, ali je procenio da neće biti dramatičnih skokova učestalosti. On je poručio da se jednom merom ne može uticati na epidemiološki tok, već da one moraju ići u paketu, biti osmišljene i celishodne i potvrdio da će na proleće biti potrebna i četvrta doza vakcine, ukoliko se pokaže da vakcinisani trećom dozom počinju da oboljevaju.

Mada se još ne zna koliko će trajati dejstvo treće doze vakcine, on veruje ipak da će biti nešto duže od dosadašnjih pet ili šest meseci.

- Advertisement -

Podseća da su pojedini svetski poznati imunolozi od početka tvrdili da će najverovatnije biti potrebne tri doze za takozvanu „primo vakcinaciju“, koja funkcioniše tako što se primi jednom, pa mesec dana kasnije, a zatim i posle šest meseci.

„Onda se očekivalo da bi zaštita trajala nekoliko godina, ali je račun poremetio taj novi delta soj, zato što postoje nepodudaranja između originalnog vuhanskog soja prema kojem je vakcina pravljena i ovog delta soja, koji je malo drugačiji, zbog čega i zaštita traje kraće“, objasnio je Radovanović.

Iako postoji mogućnost da se u nekom periodu korona svede na nivo sezonskog gripa, on napominje da bi trebalo imati u vidu da ni grip čovek ne dobije svake jeseni.

„Ima ljudi koji kažu da uvek preleže grip, a grip se preleži nekoliko puta u životu, svega četriri ili pet puta, sve ostalo su nazebi i druge infekcije gornjih respiratornih puteva“, rekao je Radovanović.

Uprkos tome što je grip prilično ozbiljna bolest kod koje se čovek oseća „kao da ga je pregazio traktor“, korona je mnogo opasnija, upozorio je on i predočio da posao države nije stao onog trenutka kada je nabavila vakcine, posebno zato što je proces vakcinacije spor.

„Dužnost države je da brine o pojedincima, čak iako sam ja glup, nesvestan, indoktriniran, država mora da brine o meni“, naglasio je Radovanović.

On je to uporedio sa poštovanjem saobraćajnih propisa, jer neko može privatno da misli da mu pojas nije potreban, ali će ga policija kazniti, ne samo zato što ugrožava drugog, već zato što brine i o njemu.

Upitan o potencijalnom razdvajaju nevakcinisanih od vakcinisanih i „austrijskom scenariju“, Radovanović je odgovorio da nevakcinisani ne mogu trajno biti zatvoreni.

Prema njegovom viđenju, „takva mera je tu kao stimulus za njih da se opamete i da se vakcinišu, dakle, da im život bude toliko težak da nemaju drugog izbora nego da zavrnu rukav“.

Govoreći o celishodnosti mera protiv pandemije, on se posebno osvrnuo na situaciju sa školskom decom i poručio da bi, ako se već prekida normalan školski tok i uvodi produženi raspust, trebalo voditi računa da se deca ne zaražavaju na drugim mestima kada nisu u školi.

Deca raspust koriste za druženje po kafićima ili odlaskom sa roditeljima u banje i druge turističke centre, zbog čega mera produženog raspusta nema veliki efekat, ukazao je Radovanović, koji zbog tih druženja očekuje izvestan porast broja zaraženih.

SourceNova RS

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu