22 C
Belgrade
utorak, 17 maja, 2022

I ”LIJEPE NAŠE” NESTAŠICE PLAŠE: Hrvatska traži izuzeće od embarga na rusku naftu

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Hrvatska se zalaže za izuzeće od embarga na uvoz ruske nafte po kojem bi mogla i posle 2022. da za potrebe rada rafinerije u Rijeci uvozi derivat za proizvodnju dizela.

U raspravama između država članica u Savetu EU, koji treba da usvoji predlog Evropske komisije o prestanku uvoza ruske nafte za šest meseci i ruskih naftnih prerađevina do kraja godine, Hrvatska se zalaže za izuzeće koje bi joj omogućilo da da nastavi da uvozi tzv. vakuum gasno ulje i nakon ove godine za potrebe rafinerije u Rijeci, nezvanično saznaje zagrebački „Večernji list” u Briselu, prenosi „Indeks”.

- Advertisement -

„Vakuum gasno ulje (VGO) je sirovina neophodna za proizvodnju dizela, a Inina rafinerija je optimizovana za njegovu upotrebu u proizvodnom ciklusu. Izvori za snabdevanje VGO-om na tržištu su prilično ograničeni. INA se zato zalaže za dalju kupovinu VGO-a kao do sada”, odgovorili su iz INE povodom informacije zagrebačkog lista.

U tekstu se dodaje da je rasprava u Savetu EU, započeta u sredu kad je EK predložila šesti paket sankcija protiv Rusije u kojem je embargo na naftu ključni deo, nastavljena i da će verovatno biti produžena i sutra, jer još nema naznaka o postizanju konsenzusa.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti