Hvala Varheljiju na iskrenosti! Apsolutna većina Srba neće u EU pod uslovom koji je obelodanjen

Obavezno pročitajte

Iako brutalna i bezobrazna, izjava Olivera Varheljija, u suštini je samo jasna potvrda onoga što već dugi period politika Brisela demonstrira kada je reč o Srbiji i Kosovu i Metohiji. Rezultat takve politike je da apsolutna većina građana Srbije više ne podržava opciju ulaska u EU, a posebno ne pod uslovima koji se postavljaju pred nama.

Ovo za Sputnjik kaže Đorđe Vukadinović, urednik Nove srpske politički misli, a povodom izjave komesara za proširenje EU Olivera Varheljija da bi kraj dijaloga i Beograda i Prištine trebalo da se završi priznavanjem Kosova od strane Srbije.

Ta poruka briselskog zvaničnika brutalno je ogolila politiku i namere EU, posebno u delu u kojem evropski komesar konstatuje da je je to opšte mesto sa kojim su svi upoznati.

„Svi znamo šta bi mogao da bude kraj dijaloga Beograda i Prištine. Kraj procesa bi moglo biti priznanje Kosova kao nezavisne države od strane Srbije. Ali, još je dug put do toga, i mislim da, da bi to toga došlo, mora da postoji istinski politički aranžman koji pruža dovoljne garancije i za Srbiju i za Kosovo“, rekao je komesar za proširenje EU.

Ko su to svi?

Vukadinović podseća da su nekada stavovi EU, po službenoj dužnosti ili u funkciji amortizacije nezadovoljstva Srba, iznošeni uz eufemizme i fraze kako bi se prikrila namera da se od Srbije traži priznanje Kosova. Ali sada, kaže Vukadinović, čujemo da je to činjenica sa kojom su svi upoznati.

„Ne znam šta i ko su ti „svi“. U osnovi može se reći da su to svi u Briselu, svi u tzv. međunarodnoj zajednici koja za njih znači samo Zapad. Dakle, oni podrazumevaju da je kraj dijaloga Beograda i Prištine u suštini mirenje Srbije sa nezavisnošću Kosova i, naravno, stolicom Kosova u UN“.

Manje od sedam odsto Srba za članstvo u EU

Ono što je Varhelji glasno izgovorio, već godinama provejava otvoreno ili manje otvoreno u izjavama visokih činovnika i političara iz EU, a što je, tvrdi naš sagovornik, za posledicu imalo opadanje podrške članstvu Srbije u EU. Podrška članstvu koja je pre dvadesetak i više godina, išla do sedamdeset, svakako preko šezdeset odsto, a poslednjih decenija bila na oko 50-tak odsto, sada je pala na podršku jedne trećine građana. Međutim, smatra Vukadinović, i ta jednotrećinska podrška je upitna.

„Kada ispitanicima postavite ono što se de fakto postavlja kao uslov, a to je priznanje nezavisnosti Kosova, onda dolazimo do procenta 5,5 ili 7 odsto onih koji bi prihvatili EU u zamenu za priznanje Kosova“.

Priznanje Kosovo je stav EU ili bar ono što bi oni, posebno u kontekstu krize u Ukrajini, voleli da vide. Ali iz ugla srpske javnosti stvari stoje drugačije. Pad podrške, uveren je Vukadinović, može se delom objasniti očiglednom demonstriranom slabošću Brisela da rešava probleme i sama sebi pomogne. Ali, glavni generator je, kako smatra, odnos prema Srbiji i prema Kosovu i njegovoj nezavisnosti.

Njih ne zanimaju ni građani ni istraživanja

O tome da li čelnici EU uopšte tretiraju raspoloženje naroda, Vukadinović kaže da njih ne zanimaju ni istraživanja, ni građani.

„Te birokrate ne zanimaju, i one koji trenutno vladaju i vode politiku na Zapadu i EU ni mišljenje sopstvenih građana o ključnim pitanjima, a kamoli mišljenje građana Srbije. Nije problem da li njih zanimaju istraživanja ili ne, već da što njih ne zanima ni demokratija, volja većine građana u njihovim sopstvenim zemljama, a kamoli u Srbiji“.

Entuzijazam na minimumu

Uprkos briselskoj naglašenoj nezainteresovanosti, jasno je i sa sigurnošću se može tvrditi da je sada, ukazuje naš sagovornik, apsolutna većina građana Srbije više ne podržava opciju ulaska u EU.

„Siguran sam da je veliko nezadovoljstvo politikom Zapada, Brisela i Vašingtona uticalo na takvo raspoloženje. Ono se širi čak i u tradicionalno evrofilnim krugovima, kao u krugu mojih poznanika i prijatelja koji su godinama, decenijama podržavali tu opciju, a sada je taj entuzijazam opao na minimum. U nekim drugim krugovima, ogorčenje, rezignacije i bes su više nego očigledni“.

Opasno poigravanje voljom građana

O tome, da li se odgovor građana na ovakve izazove po pitanjima od najvećeg nacionalnog značaja počinju ili završavaju na anketnim izjašnjavanjima, Vukadinović kaže da postoji dilema šta su ljudi spremni u pokušaju da stanu iza svojih interesa, prava, mišljenja i stavova.

„U današnje vreme sve je anestezirano i prebačeno u virtuelni svet i virtuelnu stvarnost, društvene mreže, od klika, lajka i eventualnog izjašnjavanja u nekoj anketi do konkretne akcije veliki je raspon i veliki je jaz koji se retko prelazi , posebno kod mlađih generacija. To je neizvesno i zagonetno ne samo za vas i mene već i za one koji povlače konce i donose odluke“.

Poigravanje sa voljom građana, na duži rok je uvek opasno, zaključuje Vukadinović, i dodaje da bez obzira na sadržinu rečenog i činjenicu da mu to nije bila namera, Srbija duguje zahvalnost gospodinu Varheljiju za nediplomatske i bezobrazne formulacije koje otkrivaju planove EU.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

KASNO ZORAN DRAGIŠIĆ U UKRAJINU STIŽE

Profesor Fakulteta bezbednosti i višestruko dokazani oportunista Zoran Dragišić je i u aktuelnom, za našu državu izuzetno teškom političkom...

Još priča na sličnu temu