HUAVEJ: Hapsi se ćerka vlasnika po nalogu SAD?

Obavezno pročitajte

Huavej u sukobu sa SAD

Tajni obaveštajni izveštaj, koji je nedavno objavljen, pokazuju da je kanadska obaveštajna agencija upozorila da će hapšenje ćerke osnivača „Huaveja“, kineskog milijardera Ren Ženga, po nalogu Amerike, uzdrmati odnose Kine i Kanade.

Ovaj izveštaj kanadske obaveštajne agencije prosleđen je vlastima te zemlje pre hapšenja Meng Vanžou, ćerke kineskog milijardera i glavne finansijske direktorke u „Huaveju“, prenosi Rojters.

Zbog njenog hapšenja u decembru 2018. godine, odnosi između Otave i Pekinga bili su veoma zategnuti.

Izveštaj kanadskih obaveštajaca deo je sudske dokumentacije u okviru postupka za izručenje Meng SAD. U njemu Kanađani objašnjavaju da su obavešteni o nameri FBI da Meng bude uhapšena čim sleti u Vankuver.

Huavej,

„Hapšenje će verovatno izazvati udarne talase širom sveta. Planirani događaj izazvaće velike posledice međunarodno i bilateralno“, upozoravaju kanadski obaveštajci.

Advokat kompanije „Huavej“ rekao je da su ta dokumenta dokaz kako su kanadske vlasti vodile zaveru protiv Meng.

Američke vlasti optužuju Meng za bankovnu prevaru. Tvrde da je prevarila banku HSBC oko veza „Huaveja“ sa kompanijom koja posluje u Iranu, pa je HSBC dospeo u situaciju da rizikuje kaznu zbog kršenja američkih sankcija prema Teheranu.

Njeni advokati traže da slučaj bude odbačen, jer Kanada nije uvela sankcije Iranu, a Meng tvrdi da je nevina. Međutim, sud je dozvolio nastavak slučaja.

Kanadski obaveštajci bili su posebno zabrinuti što je hapšenje najavljeno za isti datum kada se kanadski premijer Džastin Trudo sastao u Argentini na samitu G20 sa američkim predsednikom Donaldom Trampom i kineskim predsednikom Si Đinpingom.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

KASNO ZORAN DRAGIŠIĆ U UKRAJINU STIŽE

Profesor Fakulteta bezbednosti i višestruko dokazani oportunista Zoran Dragišić je i u aktuelnom, za našu državu izuzetno teškom političkom...

Još priča na sličnu temu