27.1 C
Belgrade
sreda, 10 avgusta, 2022

PRELEP GEST ĐOKOVIĆA: Pomaže teniserima koji žive samo od turnira

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Udar na slavu veterana i džepove ostalih kao i Đokovića: „slomljeni” Rodžer Federer i „potresena” Serena Vilijams ulaziće u četrdesete na Vimbldonu 2021.

eniska godina bez Vimbldona podseća samo na jedno: vremena dva svetska rata. Jer, najstariji i najpoznatiji teniski turnir prekidan je od osnivanja 1877. samo u godinama Prvog svetskog rata, 1915-18. i Drugog, 1940-45. Pre dva dana, organizatori su doneli dugo najavljivano i odlagano rešenje, da godina 2020. bude 11. u istoriji bez spektakularne predstave u belom, ovenčane slikama kraljevske lože u gledalištu i jagoda sa šlagom na tribinama. Kada padne bastion i simbol teniske tradicije, o kojem se duže od stoleća pišu ode, ništa u nekada gospodskom sportu, nije više isto. U drugi i treći plan odlaze manji turniri, borbe za poene i rekorde, pa čak i otvorena pitanja da li će preostala dva grend slem turnira da budu održana.

- Advertisement -

Ni u toj praznini, koja je nekima zazvučala kao loša prvoaprilska šala, kao ni u pohodu virusa korona, nisu svi jednako pogođeni. U prvim reakcijama većine zapadnih medija tema dana bila je lamentiranje nad mogućim krajem karijera proslavljenih veterana. Pre svega, Rodžera Federera i Serene Vilijams.

Ne radi se samo o tome da dvoje rekordera, rođenih u jesen 1981, mogu ponovo da izađu na vimbldonsku scenu tek od 28. juna do 11. jula 2021, tik uoči svojih 40. rođendana, već i o činjenici da su oboje simboli turnira na londonskoj travi.

Federer je na vest o pomeranju turnira reagovao samo jednom rečju „Slomljen”. Ironijom sudbine, do pre samo dve sedmice mnogi su komentarisali da je osmostruki šampion Vimbldona izabrao pravi trenutak za operaciju kolena i oporavak do sezone trave, a sada se čini da su one dve propuštene meč-lopte u prošlogodišnjem finalu sa Đokovićem bile možda i poslednje prilike na terenu koji ga je proslavio.

- Advertisement -

I Serena Vilijams je reagovala na društvenim mrežama jednom rečju: „Potresena”. Sedmostrukoj šampionki je Vimbldon bio jedna od poslednjih nada da 24. grend slem titulom dostigne Margaret Kort i mirno okači reket o klin.

Đoković pomaže onima ,,manje uspešnim“…

Za razliku od slavnih veterana na vrhu sportske i finansijske hijerarhije – od kojih mediji, sponzori i organizatori žive – u podnožje teniske piramide udariće mnogo ozbiljniji problemi. Zna se koliko je tenis skup za oni koji nisu stigli do kruga izabranih, otprilike među prvih 50 na kraju godine, obezbeđenih visokim sponzorskim ugovorima. Treba ući u prvih 100 i tu ostati, ili sledi promena karijere, okretanje ka trenerskom ili marketinškom poslu.

E, tu dolazi do izražaja veličina aktuelnog branioca titule Novaka Đokovića, ali u ulozi predsednika Saveta Udruženja profesionalnih tenisera (ATP). Naš as je pokrenuo akciju pomoći nižerangiranim igračima, o kojoj se u velikim zapadnim medijima gotovo uopšte ne govori, ali se zato čuju reči onih kojima je pomoć namenjena.

Novak Djokovic defends player council's decision to retain Justin ...

Tako Brazilac Bruno Soares, član Saveta ATP zadužen za dubl, ističe:

– Mi iz Saveta imamo radnu grupu, u kojoj je Đoković, kao predsednik, veoma aktivan i veoma posvećen. Postoji veliki broj igrača kojima je potreban novac svakog meseca. Neki mogu da prebrode šest meseci bez tenisa, ali igrači na 150, 200, 300. ili 500. mestu na svetu sada nemaju načina da zarade.

alt="Đoković"
Novak Đoković i Vašek Pospišil

I Belgijanac David Gofan ima poverenja u Đokovića u ovoj, potpuno novoj situaciji:

– Sigurno je da nije svima isto. Novak Đoković i Vašek Pospišil se dobro staraju o nama. Oni su ti koji uvek pregovaraju sa ATP.

Tokom narednih dana znaće se više o modalitetima pomoći onima koji su na ivici napuštanja igračke karijere. Postoji više mogućnosti, od ličnih izdvajanja najuspešnijih tenisera, preko dogovora sa sponzorima o avansnoj pomoći, do povoljnijih dugoročnih kredita.

U svakom slučaju, oni koji se sada okreću pomoći drugima i dokazuju im da nisu sami u opštem mraku, zaslužuju u ovom trenutku više pažnje nego zamrznuta pitanja istorijskih rekorda u naglo prekinutoj zlatnoj eri tenisa.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti