OPERACIJA „TIŠINA“: Hteli da ubiju Lukašenka, HAOS u Belorusiji!

Obavezno pročitajte

Osumnjičeni za pripremu puča u Belorusiji planirali su da opljačkaju i prisvoje imovinu predsednika Aleksandra Lukašenka, a u samoj zemlji su hteli da organizuju „demokratiju prema iskustvu Poljske“, saopštio je FSB.
Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) u subotu je saopštila da je uhapsila dve osobe koje su planirale da sprovedu vojni puč u Belorusiji 9. maja i tom prilikom da izvrše atentat na beloruskog lidera. Uhapšeni su Aleksandar Feduta iz Belorusije i Jurij Zenkovič koji ima dvojno državljanstvo – belorusko i američko.

Glavni cilj puča — ubistvo Lukašenka

S tim u vezi, na televiziji „Rusija 1“ objavljen je snimak na kojem Feduta i Zenkovič razgovaraju o detaljima državnog udara tokom kojeg je planirano ubistvo Lukašenka, blokada pripadnika beloruskih specijalaca OMON i zauzimanje ključnih objekata u centru Minska, uključujući radio-stanicu i televiziju.

- Advertisement -

„Primarni zadatak je likvidacija glavnog. Drugi zadatak je blokiranje unutrašnjih trupa, pripadnika beloruskih specijalaca OMON. Treći zadatak je zauzimanje nekoliko simboličnih objekata u centru grada, uključujući radio-stanicu, televiziju, kako bismo mogli da pročitamo obraćanje narodu“, rekao je Zenkovič.

Feduta je dodao da „još najmanje 30 ljudi mora da bude internirano bukvalno u prvom satu“.

„Vršilac dužnosti premijera automatski postaje vršilac dužnosti predsednika, stoga mora da bude interniran“, objasnio je on.

Osumnjičeni su planirali da uključe ukrajinske nacionaliste u pripremu puča. Njegovi učesnici su takom razgovora više puta isticali da je glavni cilj puča — ubistvo predsednika.

Osumnjičeni su dodali da im treba najmanje pet godina da transformišu društvo i državu.

Nakon vojne pobune i atentata, Belorusija bi trebalo da postane inkubator za „razvoj demokratije“ po iskustvu Poljske, navedeno je u izveštaju.

Operacija „Tišina“

Prema rečima šefa KGB Belorusije Ivana Tertelja, pripadnici snaga bezbednosti presekli su aktivnosti organizovane grupe koja je planirala da likvidira Lukašenka i članove njegove porodice, kao i da organizuje puč. Kako je rekao, oružana pobuna dobila je naziv „Tišina“.

Prema podacima FSB-a, Zenkovič i Feduta su radili na šemi za vojni puč u zemlji „prema razrađenom scenariju obojenih revolucija“. Televizija „ONT“ navodi da je operacija finansirana iz inostranstva.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

PANIKA NA PODGORIČKOM AERODROMU.

Danas se na podgoričkom aerodromu odigrala scena koja može parirati gotovo svim holivudskim akcionim hit filmovima. Naime, pilot poljske...

Još priča na sličnu temu