29.8 C
Belgrade
utorak, 16 avgusta, 2022

OPERACIJA „TIŠINA“: Hteli da ubiju Lukašenka, HAOS u Belorusiji!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Osumnjičeni za pripremu puča u Belorusiji planirali su da opljačkaju i prisvoje imovinu predsednika Aleksandra Lukašenka, a u samoj zemlji su hteli da organizuju „demokratiju prema iskustvu Poljske“, saopštio je FSB.
Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) u subotu je saopštila da je uhapsila dve osobe koje su planirale da sprovedu vojni puč u Belorusiji 9. maja i tom prilikom da izvrše atentat na beloruskog lidera. Uhapšeni su Aleksandar Feduta iz Belorusije i Jurij Zenkovič koji ima dvojno državljanstvo – belorusko i američko.

Glavni cilj puča — ubistvo Lukašenka

S tim u vezi, na televiziji „Rusija 1“ objavljen je snimak na kojem Feduta i Zenkovič razgovaraju o detaljima državnog udara tokom kojeg je planirano ubistvo Lukašenka, blokada pripadnika beloruskih specijalaca OMON i zauzimanje ključnih objekata u centru Minska, uključujući radio-stanicu i televiziju.

- Advertisement -

„Primarni zadatak je likvidacija glavnog. Drugi zadatak je blokiranje unutrašnjih trupa, pripadnika beloruskih specijalaca OMON. Treći zadatak je zauzimanje nekoliko simboličnih objekata u centru grada, uključujući radio-stanicu, televiziju, kako bismo mogli da pročitamo obraćanje narodu“, rekao je Zenkovič.

Feduta je dodao da „još najmanje 30 ljudi mora da bude internirano bukvalno u prvom satu“.

„Vršilac dužnosti premijera automatski postaje vršilac dužnosti predsednika, stoga mora da bude interniran“, objasnio je on.

- Advertisement -

Osumnjičeni su planirali da uključe ukrajinske nacionaliste u pripremu puča. Njegovi učesnici su takom razgovora više puta isticali da je glavni cilj puča — ubistvo predsednika.

Osumnjičeni su dodali da im treba najmanje pet godina da transformišu društvo i državu.

Nakon vojne pobune i atentata, Belorusija bi trebalo da postane inkubator za „razvoj demokratije“ po iskustvu Poljske, navedeno je u izveštaju.

Operacija „Tišina“

Prema rečima šefa KGB Belorusije Ivana Tertelja, pripadnici snaga bezbednosti presekli su aktivnosti organizovane grupe koja je planirala da likvidira Lukašenka i članove njegove porodice, kao i da organizuje puč. Kako je rekao, oružana pobuna dobila je naziv „Tišina“.

Prema podacima FSB-a, Zenkovič i Feduta su radili na šemi za vojni puč u zemlji „prema razrađenom scenariju obojenih revolucija“. Televizija „ONT“ navodi da je operacija finansirana iz inostranstva.

- Advertisement -
SourceSputnik
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti