-1.2 C
Belgrade
četvrtak, 20 januara, 2022

HRVATSKA U PROBLEMU: Mladi odbijaju da se vakcinišu!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Mladi ne žele da se vakcinišu

Tri četvrtine mlađih od 29 godina u Hrvatskoj ne želi da se vakciniše protiv koronavirusa, pokazalo je istraživanje IPSOS-a sprovedeno među punoletnim građanima.

Istraživanje je sprovedeno 17. i 18. decembra od kojih je 46 odsto navelo da će se sigurno ili verovatno vakcinisati, a 44 odsto da verovatno ili sigurno neće. Njih 10 odsto još nije odlučilo.

Stariji su skloniji vakcinaciji, dok je gotovo polovina građana starosti od 30 do 44 godine izrazito protiv, a mladi još više.

- Advertisement -

Najviše skeptičnih ispitanika je među Dalmatincima i građanima severne Hrvatske, a onih koji su spremni da prime vakcinu više je među Ličanima, stanovnicima Banovine i Korduna, i Zagrepčanima.

Kad je reč o obrazovanju, prema istraživanju, među visokoobrazovanim građanima najveći procenat ispitanika je za vakcinaciju.

Oni koji žele da se vakcinišu na prvo mesto su stavili želju da zaštite sebe i svoje bližnje, tako se izjasnilo gotovo 40 odsto ispitanika. Jedna četvrtina želi da spreči širenje bolesti, a 14 odsto je u rizičnoj grupi.

- Advertisement -

Da li vakcinacija treba da bude obavezna, dve trećine građana smatra da ne treba, Slavonci su izrazito protiv, pa stanovnici Istre i primorja.

Za obaveznu vakcinaciju je 30 odsto starijih građana, ali oni su u manjini u svakoj regiji, osim među Ličanima, stanovnicima Banovine i Korduna, gde ih procentualno ima više.

- Advertisement -
SourceSrna
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti