Hrvatska se otvara za građane 10 zemalja, ali ne i za Srbe

Obavezno pročitajte

Hrvatska otvara granice

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je na sednici Vlade da ta zemlja potpuno otvara granice prema 10 zemalja, među kojima nema Srbije.

Popuštanje mera usledilo je nakon što je, prema rečima Plenkovića, Hrvatska napravila sjajne rezultate u borbi sa epidemijom tokom proteklih dana. Hrvatska otvara granice za državljane deset evropskih zemalja, pre svega zbog turizma, prenosi RTS.

- Advertisement -
Hrvatska,

Prema najnovijoj odluci, u Hrvatsku će moći da uđu državljani Slovenije, Mađarske, Austrije, Češke, Slovačke, Estonije, Letonije, Litvanije, Poljske i Nemačke.

„Prema našoj analizi i epidemiološkim slikama, ovo su zemlje u kojima postoji ili sličan rezultat ili su trendovi takvi da možemo doneti takvu odluku uz epidemiološke preporuke i posebnu aplikaciju, koja je već napravljena za dolazak državljana iz ovih zemalja za turističku sezonu“, rekao je Plenković.

Dodao je da je siguran da će se kako situacija bude odmicala, popis zemalja proširivati.

Ministar Davor Božinović je objasnio da državljani iz deset zemalja s popisa više neće morati da navode razloge ulaska u Hrvatsku, nego će u zemlju ulaziti kao i pre pandemije virusa korona.

Za njih će i dalje važiti epidemiološka kontrola i obaveza pridržavanja opštih i posebnih preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

„Prilikom ulaska državljana tih država u Hrvatsku, evidentiraće se njihov ulazak uz prikupljanje podataka kao što su mesto odredišta, broj mobilnog i imejl adresa radi eventualne potrebe kontaktiranja iz epidemioloških razloga. Kako bi se smanjilo čekanje na granicama, preporučujem stranim građanima da unapred dostave svoje podatke preko stranice entercroatia.mup.rs, koja će biti dostupna od danas“, rekao je Božinović.

Time će se, rekao je Božinović, ubrzati prelazak granice, jer će granična policija već imati podatke.

„Putnici koji ne dostave unapred podatke, moći će sve to da obave na graničnim prelazima, ali će za to biti potrebno duže vreme, verovatno u posebnoj traci“, naveo je Božinović.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

Vučić: Inflacija do kraja godine 8 odsto, sada je 11,5

Govoreći na RTS-u o inflaciji, Vučić je rekao da ćemo završiti godinu na 8 posto, sada je 11,5 odsto,...

Još priča na sličnu temu