10.9 C
Belgrade
petak, 3 decembra, 2021

HRVATI PROTIV KOVID PROPUSNICA: Ljudi izašli na ulice, dosta im je podela na vakcinisane i nevakcinisane!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Kovid potvrde od ponoći su zvanično u upotrebi u susednoj Hrvatskoj i neophodne su za ulazak u sve javne i državne institucije. Iako je ovaj postupak vlasti najavljen prošle nedelje, građani su svoje nezadovoljstvo rešili da iskažu na ulicama. Od ranog jutra počeli su protesti u nekoliko gradova Hrvatske, a najmasovniji su u Splitu i Zagrebu. Zabeleženo je čak 900 slučajeva zaraze koronavirusom prilikom kontrole na ulazima u javna preduzeća, a zvaničnici smatraju da je ovim sprečena velika katastrofa.


Demonstranti okupljeni u Splitu tvrde da je korišćenje ličnih podataka koji su navedeni u potvrdama kršenje privatnosti. Kako su rekli za portal Slobodna Dalmacija, nisu protivnici vakcinacije, ni testiranja, ali ne žele da vlasti koriste njihove podatke bez ovlašćenja.

Zbog uvođenja kovid potvrda kod punktova za vakcinaciju stvoreni su redovi, jer pojedini građani što pre žele da dođu do svoje potvrde, kako bi mogli nesmetano da se kreću.

- Advertisement -

Studenti koji su se okupili u Zagrebu isped Muzičke akademije nose transparente na kojima piše „Stop segregaciji“ i „Sloboda“.

U Zagrebu su osvanuli plakati protiv kovid potvrda, ali i korona mera.


„Sprečili smo katastrofu“

Kada je na snagu stupila mera obaveznog testiranja državni službenika, zaposlenih u trgovini i sudovima, testovi su pokazali da je čakk 900 njih pozitivno na koronavirus, objavilo je Ministarstvo zdravlja Hrvatske.

- Advertisement -

Od ukupno 37.682 evidentiranih antigenskih testova u zadnja 24 sata, njih čak 892 je pozitivno kod osoba bez znakova bolesti.

„Visoka brojka novootkrivenih pozitivnih osoba iznova dokazuje smisao i važnost uloge kovid potvrda u kontroli širenja epidemije. U slučaju nepostojanja navedene dodatne sigurnosne mere obveznog testiranja, tih 900 osoba i dalje bi širili zarazu u svom radnom okruženju, u svojoj porodici i drugim prilikama, što dovoljno govori o razmeri epidemiološke štete koju smo uspeli da sprečimo među našim građanima u samo jednom danu“, izjavio je ministar zdravlja Vili Beroš, objašnjavajući da struka procenjuje da je neposredno sprečena zaraza u ovom slučaju kod gotovo 2.000 osoba, a indirektno i mnogo više.

Kako funkcionišu kovid potvrde

Od danas svi zaposleni u hrvatskim državnim i javnim ustanovama, među kojima su i škole, moraju da imaju potvrde ili će u suprotnom morati da se testiraju.

Zaposleni u državnim ustanovama moraju pre ulaska na radno mesto ovlašćenom licu da pokažu propusnicu kojom se dokazuje da je osoba ili vakcinisana ili da je preležala virus ili da ima negativan PCR test. Isto pravilo važi i za sve one koji iz bilo kog razloga žele da uđu u ove ustanove.

“Zvaničnici, službenici i zaposleni obavezni su da EU-potvrdu ili odgovarajući dokaz predoče prilikom ulaska u prostorije, kao i da ih daju na uvid osobi koju poslodavac odredi”, rekao je na konferenciji za novinare ministar unutrašnjih poslova i šef Nacionalnog štaba Davor Božinović.

- Advertisement -
SourceNova RS
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti