17.9 C
Belgrade
subota, 13 avgusta, 2022

HRVATI OPET ZASTRAŠUJU BALKAN: Velikosrpski nacionalizam prisutan u nekim zemljama

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Hrvatska Sigurnosno-obaveštajna agencija (SOA) u izveštaju za prošlu godinu navodi da su bezbednosne prilike u jugoistočnom okruženju Hrvatske nestabilne, tvrdi.

Agencija tvrdi da su u pojedinim državama „i dalje prisutne pojave velikosrpskog ekstremizma“.

Kako se tvrdi u izveštaju, taj „velikosrpski ekstremizam“ manifestuje se negiranjem teritorijalne celovitosti i suvereniteta Republike Hrvatske, ali i, kako se navodi, „drugih država susedstva, poput Kosova, BiH i Crne Gore“.

- Advertisement -

Tvrdi se i da „velikosrpski ekstremizam promoviše i poruke protiv širenja Evropske unije i NATO-a na jugoistok Evrope, uz isticanje privrženosti Rusiji“.

SRBIN BRUTALNO PRETUČEN U HRVАTSKOJ! Hrvаti se iživljavali jer su videli KRST I ZVEZDIN GRB!

„Ovaj ekstremizam se javno manifestuje kroz istupe i okupljanja velikosrpskih ekstremističkih organizacija, kao i korišćenjem drugih javnih okupljanja, u kojima se, uz ekstremističke poruke, uništavaju i hrvatski državni simboli“, navodi se u izveštaju, a prenosi hrvatski portal Index.

- Advertisement -

Što se tiče Crne Gore, SOA ocenjuje da situaciju u toj zemlji obeležava društveni rascep između „prozapadnih suverenističkih snaga“ i „prosrpskih snaga“ koje su, kako tvrdi, „ujedno protiv članstva Crne Gore u NATO i za snažnije vezanje Crne Gore uz Rusiju“, dodaje Večernji list.

U izveštaju se navodi da su bezbednosne prilike u jugoistočnom okruženju Hrvatske i dalje nestabilne i da su ta područja još opterećena brojnim bezbednosnim, političkim, ekonomskim i društvenim izazovima.

Tvrdi se i da verski i nacionalni ekstremizam i dalje opterećuje društva država jugoistočnog susedstva Hrvatske.

„Radikalno tumačenje islama u državama jugoistočnog susedstva i dalje je prisutno. Postojanje enklava u kojima se praktikuje radikalno tumačenje islama te se ne priznaju zakoni i demokratski poredak države domaćina, predstavlja bezbednosni rizik“, ocenjuje SOA.

Kako navodi, dodatni bezbednosni rizik predstavlja i povratak „džihadista“ iz Sirije/Iraka u matične države od kojih su brojni na ratište, kako navodi, otišli iz navedenih enklava.

U izveštaju se upozorava da bi ove dve pojave mogle da utiču na dodatni stupanj radikalizacije i širenje radikalnog tumačenja islama.

SOA tvrdi da pojedine države prikupljaju podatke, a ponekad i aktivno obaveštajno deluju prema Hrvatskoj, ali ne navode konkretno o kome je reč, već samo da je reč o „državama koje s RH imaju otvorena pitanja ili ju vide kao suparnika ili sigurnosno-politički izazov“.

Večernji list, na osnovu toga, navodi da je jasno o kome je reč, ali isto tako ne precizira svoj zaključak.

SOA navodi i da položaj Hrvata u BiH u političkom smislu obeležava nastojanje da se ispune svi elementi koji ga čine konstitutivnim narodom i da se postigne, ustavom BiH predviđena, puna jednakopravnost s ostala dva naroda.

Tvrdi i da su, uz političke okolnosti, Hrvati u BiH suočeni s trendom ekonomskog iseljavanja čime je, kako se navodi, ugrožen i njihov fizički opstanak u BiH, a time i multietnički karakter BiH.

Ističe se da se znatno povećava broj migranata na balkanskoj ruti, a da najveći broj migranata do EU nastoji da dođe preko teritorija BiH.

Prema podacima Fronteksa, tokom 2019. godine na balkanskoj ruti je detektovano više od 82.000 ilegalnih migranata, odnosno oko 46 odsto više nego godinu ranije, ističe se u izveštaju.

Ocenjuje se i da je bezbednosna situacija u Hrvatskoj stabilna i ističe da u 2019. godine nije bilo događaja ni pojava koji bi značajnije ugrozili bezbednosne prilike u zemlji.

Navodi se i da trenutno ne postoje naznake ni vidljivi potencijali značajnije destabilizacije bezbednosnih prilika.

SOA navodi i da je opasnost od terorizma u Hrvatskoj niska, a da najveći rizik po pitanju terorističke pretnje predstavljaju regionalni sljedbenici i simpatizeri islamističkih terorističkih organizacija, kao i povratnici iz Sirije/Iraka.

U izveštaju se navodi i da je strano obaveštajno delovanje prema Hrvatskoj izraženo u kontekstu članstva u EU i NATO, kao i hrvatskoj ulozi u stabilizaciji jugoistočne Ebrope.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti