16.7 C
Belgrade
ponedeljak, 23 maja, 2022

HRVAT IZ NEMAČKOG PARLAMENTA OPLEO PO SRBIJI: Srbija ne može da sedi na dve stolice, mora da se odluči

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Poslanik Bundestaga Josip Juratović, koji je i predsednik odbora za Zapadni Balkan u nemačkom parlamentu i član vladajuće SPD, smatra da Srbija, kako je rekao,„ne može više da sedi na dve stolice” i dodao da je „poželjno” da i Srbija bude u sklopu šestog paketa sankcija Rusiji.

Juratović je uoči današnjeg razgovora predsednika Aleksandra Vučića sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, rekao da je „za pozdraviti” to što je Srbija potpisala deklaraciju UN i osudila agresiju Rusije nad Ukrajinom, ali je dodao da, što se tiče šestog paketa sankcija EU Rusiji „poželjno” da i Srbija bude „u tom sklopu”, prenosi Tanjug.

- Advertisement -

„Srbija mora sama da odluči, koliko je to u njenoj mogućnosti. Očekujemo u svakom slučaju”, rekao je Juratović. Prema njegovoj oceni, Srbija mora, kroz svoju solidarnost, da odabere pravu stranu i da na neki način preuzme određenu odgovornost koja neće biti ni za Srbiju jednostavna.

Govoreći o tome da Srbiji 31. maja ističe gasni aranžman sa Rusijom, Juratović je rekao da misli da ne postoji prepreka za novi aranžman, ali je ukazao da će se budno pratiti da li je to jer jednostavno nema druge alternative ili se radi zato što se, kako je naveo, „želi na dve stolice sedeti”.

Prema rečima Juratovića, u Evropi je došlo vreme „kad ne možemo više biti neutralni, već se moramo odlučiti na koju ćemo stranu”.

- Advertisement -

Dodao je da i Nemačka mora da vidi kako će biti nezavisna od ruskog gasa, kao i celokupna EU i zemlje na putu EU. Prema mišljenju Juratovića, EU, u saradnji sa Srbijom, treba da nađe sistem kako da Srbija postigne nezavisnost od ruskog gasa.

Na pitanje šta je za Nemačku prioritet tokom današnjih razgovora kancelara Olafa Šolca i predsednika Srbije Aleksandra Vučića – dijalog Beograda i Prištine ili sankcije Rusiji, Juratović je odgovorio da misli da će za kancelara prioritet biti pitanje kako obezbediti mir i stabilnost u Evropi.

Upitan da li je Vučić u pravu kada kaže da ga kod Šolca čeka neprijatan razgovor, Juratović je rekao da ne veruje u to da će Vučić imati neprijatan razgovor, ali da će imati, kako je naveo, „jasnu poziciju jednog kancelara koji ne lavira nego jasno kaže šta očekuje”.

Juratović kaže da od vlasti u Srbiji očekuje da svoje političke postupke „ne deklarišu tako da su na bilo šta prisiljeni” i dodaje da je Srbija slobodna zemlja, suverena država i da sama odlučuje o svojoj sudbini.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti