19.7 C
Belgrade
subota, 25 juna, 2022

HRABRI POLICAJAC OTKAZAO POSLUŠNOST REŽIMU: Policija zastrašuje zbog Rio Tinta, mladići hapšeni zbog postera Vučića!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Država Srbija nezakonito zapošljava radnike po ugovorima o privremenim i povremenim poslovima, neke od njih drže i po 18 godina po takvom ugovoru, a zakonsko ograničenje je 120 radnih dana, izjavio je Glišo Vidović, predsednik Sindikata policije „Sloga“, član Glavnog odbora Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ i predsednik tog Sindikata za grad Užice.

On je, gostujući u emisije Reč produkcije Helmkast, napomenuo da tzv. PP ugovori nisu ugovori iz radnog odnosa, te da angažovani radnici po njima nemaju pravo ni na jedan plaćeni dan godišnjeg odmora, bolovanja ili bilo koji drugi slobodan dan. 

Takođe, u emisiji se govorilo i o kršenju zakona prema ugovorima na određeno vreme, jer se radnici ne zapošljavaju za stalno nakon dve godine, što je zakonska obaveza, već se ugovori na određeno produžavaju nedopustivo dugo. 

- Advertisement -

Vidović je govorio i o praksi da se zaposlenima uvodi radna subota, te umesto zakonom garantovanih 40 sati, radnik je prisiljen da radi 48 sati tokom čitave godine, iako je prekovremeni rad prema zakonu izuzetak, a ne pravilo. Kako je kazao, vrlo često i taj protivzakonit prekovremeni rad nije evidentiran, a time ni plaćen. 

– Inspekcija za rad ne radi svoj posao. Uticaj lokalnih moćnika na njih je veliki i kad im neko dođe da prijavi, oni kažu „videćemo“ i izbegavaju da ostave pisani trag. Ima formular koji treba da popuni lice koje podnosi prijavu protiv poslodavca, npr. za rad na crno, da se to evidentira i zavede. Međutim, oni to lice usmeno saslušaju, koje još, ako je pravno neuko, oni ga vraćaju kući, kažu „videćemo šta možemo da uradimo“ i na to se sve svodi. Drugačije je kad neka organizacija podnese prijavu, onda moraju da postupaju, ali imamo rešenja o odbačaju koja su smešna – ispričao je Vidović. 

On je rekao da jedino sindikat Sloga podnosi prijave u takvim slučajevima.

- Advertisement -

– Mi smo podneli i krivične prijave protiv načelnika inspekcije rada u Užicu i jednog od inspektora, zbog nepostupanja. Međutim, neophodne su reforme u inspekciji rada, da bi zaživelo poštovanje radnih prava – istakao je Vidović. 

Kako je napomenuo, čak se i inspektorima za rad krše određena radna prava.

Glišović je ispričao kako je policija upadala u ranim jutarnjim časovima u kuće viđenijih ljudi u Užicu, i upozoravala ih da ne idu na proteste protiv Rio Tinta. Kako je rekao, i njemu samom, iako je policajac, kolege su upali na isti način.

– Upali su oko sedam ujutro, izvinili su se kulturno, i rekli da su dobili naređenje da mi izreknu meru upozorenja. Ja sam bio iznenađen zbog čega, i na kraju su mi rekli; „Pa znate, danas se održava protest protiv Rio Tinta, pa da ne bi narušili javni red i mir“. Ja čak nisam ni bio toga dana u Užicu, krenuo sam istog jutra, jer smo imali skupštinu Sindikata u Kniću. Nisam ni planirao da idem na protest, ali su pretpostavili jer sam vođa radničkog pokreta da bih mogao da se pojavim – objasnio je sagovornik Helmkasta, dodavši da ga je to podsetilo na „Kristalnu noć“ jer su još neki ugledni građani na sličan način upozoravani, a jednom doktoru su upali oko 06:00 časova ujutru. 

On je rekao da u policiji ima 17 sindikata, ali da su od toga pet njih koji nešto rade za svoje članove.

– Jedan sindikat je reprezentativan, ostali nisu i funkcionišu na osnovu potpisivanja sporazuma sa kabinetom. Jedino „Sloga“ nije potpisala, niti je poželjna niti je pozivana na sastanak sa ministrom – izneo je Vidović i dodao: 

– Mislim da je najveći rasadnik kadrova srednjeg menadžmenta u MUP-u iz redova sindikata. Od 2010. godine svi su dobili visoke škole i napredovali .
On je govorio i o tužbi koju je njegov sindikat podneo protiv ministra policije Aleksandra Vulina zbog diskriminacije u policiji, kao i o suspenziji koju je na osnovu lažne optužbe zaradio ubrzo nakon toga. On je govorio i o tome kako su hapšeni mladići jer su jajima pogodili poster Aleksandra Vučića, uz obrazloženje tužioca da su time ugrozili bezbednost predsednika. 

- Advertisement -
SourceHelmkast
- Advertisement -

Srodni članci

1 KOMENTAR

Ostavite komentar

Najnovije vesti