18.8 C
Belgrade
nedelja, 28 novembra, 2021

HRABRI NOVINAR SE POBUNIO: Rekao NE naprednjačkoj mafiji i vratio nagradu!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Pri nedavnoj poseti Aleksandra Vučića Užicu, kako saznajemo, napadnut je novinar Nemanja Kovačević. Na snimcima do kojih smo došli, jasno se vidi da su četiri čoveka okružila našeg kolegu, i na taj način ga sprečili da priđe predsedniku kao svi drugi građani. Da zlo bude veće, kako su nam potvrdili građani Užica, jedan od nasilnika je brat odbornice Grada Užica Mirjane Mlađenović.

Kafić u Užicu kojem preti zatvaranje jer je u njemu kafu popio Dragan Đilas

Par dana posle dolaska Vučića u Užice, novinar Kovačević je vratio nagradu Grada Užica, i u pismu Gradonačelnici, objasnio je da priznanje vraća kao nezadovoljstvo odnosa Grada Užica prema uspešnim sugrađanima:

– Kao svaki pošten čovek, vraćam ovu nagradu koju ste mi dali, jer se za vreme Vašeg mandata meni, ali i drugim mladim i uspešnim ljudima u Užicu dešavaju još gore stvari, nego što su se desile za vreme Vašeg prethodnika, koji je poznat po tome da nije imao saradnju sa mladima. U Užicu se na najprimitivniji način maltretiraju, šikaniraju, proganjaju i zabranjuju mladi i uspešni ljudi, već godinama.

- Advertisement -

Čini mi se za vreme Vašeg mandata još više nego ranije. Ovog puta, neću pominjati ignorisanje svega onoga što sam radio za dobrobit mog rodnog grada, kao i dugogodišnje nepoštovanje mene lično od strane gradskih čelnika. Na moju radost to poštovanje sam doživeo diljem naše zemlje pa je veoma neobično da je izostalo u mom rodnom gradu. Moji sugrađani su mi uvek pružali veliku podršku i iskazivali priznanje za sve ono što sam ustvari radio i za njih – rekao je Kovačević i dodao:

Sramota je da se Grad Užice tako ponaša prema uspešnim ljudima, koji su radom i zaslugama proslavili ovaj Grad i zemlju u najlepšem svetlu. Preko 200 gostovanja na najglednijim nacionalnim medijima i emisijama, ali i preko trista autorskih emisija, 500 tekstova u štampi i brojna priznanja – potvrda su svemu tome.

Očekujem Vašu javnu reakciju, ne samo radi mene lično već i zbog Vašeg imena, jer se ono zloupotrebljava, za nečasne postupke – nečasnih ljudi. Svo ovo besčašće koje pominjem, a u koje ste vrlo dobro upućeni mora biti pred zakonom ispitano.

- Advertisement -

Besčašće je nažalost postalo nešto što je uobičajeno i na šta se pristaje. Ja ne pristajem! I smatram svojim zadatkom i misijom da uvek treba da reagujem i obelodanim ono o čemu javnost mora biti upoznata. Siguran sam, da će te Vi lično, učiniti sve da uspešne sugrađane niko više ne maltretira u ovom gradu, krijući se iza Vašeg imena. Vi dobro znate koji događaji i odnos Grada prema meni su obezvredili ovu „nagradu“, tako da Vam je vraćam, doduše teška srca, jer je ona izgubila značaj onoga zbog čega se dodeljuje – istakao je Nemanja.Nemanja Kovačević FOTO: Privatna arhivaNemanja Kovačević FOTO: Privatna arhiva


Reakcija Gradonačelnice je naravno izostala – što je za svaku osudu! Postavlja se pitanje ko je poslao te ljude da maltretiraju novinara? Da li rukovodstvo grada Užica, užički SNS ili neko treći? Da li ovi ljudi koji su maltretirali novinara imaju licence da obezbeđuju skupove? Da li će Tužilaštvo konačno pokrenuti istragu i zaštiti novinara od agresije bezprizornih. I ko strahuje od pitanja koje bi novinar mogao postaviti Predsedniku?

Kolege kao i u svim drugim mestima u Srbiji rade u nikad težim uslovima i naravno podržavaju i traže zaštitu za one pojedince koji radom mogu da pomognu da se ovi prostori očiste od prostakluka i nasilnika. Mislimo da je krajnje vreme da se reči Vučića pretoče u delo i da se svakom nasilju mora stati na put, jer ovo svakako nije civilizovan način za međuljudsku komunikaciju.

Podsećamo, Nemanja Kovačević je na televiziji počeo da radi sa nepunih 17 godina. Dobitnik je brojnih nagrada među kojima su one za humanost i širenje kulture među mladima, nagrade „Čuvar tradicije“, zatim za zalaganje i promovisanje interesa mladih od Unije studenata koja broji nekoliko hiljada članova, zahvalnice Grada Užica, nagrade „Rodoljub Nićiforović“ za očuvanje tradicije, kulture i humanosti (Novi Pazar), nagrade za kulturu i umetnost „Svetislav Milić“ (Niš)… i mnogih drugih.


Kovačević je voditelj i autor mnogih TV emisija, „Moje Užice“, „Opipavanje pulsa“, „Put do zvezda“, „Istina blaga vredi“, „Priča se“, „Aktuelno“, književnih večeri i manifestacija posvećenih kulturi, Duhovno veče „U čast Tadiji“, Književna manifestacija „Odzivi Paunu“, „I mi imamo talenat“, „Susreti na Zmajevcu“, Srpsko-ruske večeri, promocije knjiga Olivere Katarine i drugih pisaca, pesnika i književnika.Nemanja Kovačević FOTO: Privatna arhivaNemanja Kovačević FOTO: Privatna arhiva


Godinama je aktivan na polju očuvanja tradicije, kroz njegove emisije, tekstove, gostovanja u nacionalnim medijima, do sada preko 300 emisija, ali i kroz aktivnost na promovisanju manifestacije „Susreti na Zmajevcu“, u pitanju je najstarija manifestacija u našoj zemlji sa 176 godina tradicije. Član je Udruženja novinara Srbije UNS-a, preko deset godina, kao i Književnog kluba „Paun“ Petronijević Rujno” iz Užica.

Njegovo ime danas je autoritet u kulturnom i javnom životu Srbije. Dva puta upisan je u istoriju srpskog novinarstva. Prvi put 2012. godine, kao najmlađi nagrađeni novinar u Srbiji, a drugi put 8. maja 2019. godine, kao najmlađi televizijski novinar koji je vodio koncert na Kolarcu u organizaciji Muzičke produkcije Radio Beograda. 2020. godine poneo je nagradu „Zlatna značka“ za dugotrajan doprinos kulturi.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti