HRABRI ČOVEK KOJI JE BRANIO PLANINU STARICU: Policija me je tukla i zlostavljala četiri sata!

0
91

Još jedan od petorice aktivista sa planine Starica u Majdanpeku tvrdi da je tokom policijskog ispitivanja brutalno pretučen. Krajem septembra Nikola Dragošanović priveden je u policiju u kojoj su ga saslušavali zbog sumnji da je sa ostalim aktivistima zapalio mašinu i povredio radnika kompanije Ziđin. Snimak njegovog svedočenja objavio je Ekološki ustanak koji najavljuje krivične prijave i traži prijem kod ministra Vulina i tužiteljke Dolovac.

Četiri sata prebijanja podeljenih u dve ture. Na smenu. Tako svoje skustvo u majdanpečkoj policiji opisuje Nikola Dragošanović.

– Uvode me u sobu, nameštaju mi stolicu, do 28. šamara sam izbrojao, posle toga više nisam brojao, tu je bila smena mnogo tih policajaca i inspektora – jedan uđe, drugi izađe. Tukli su me inspektori Bojan i jedan koga bih mogao da prepoznam, kreće tortura, kreće haos… Šamari, pesnice, kolena u rebra, to je sve što ja vidim u kancelariji, prve ture batina traju sigurno dva sata – govori Dragošanović.

Planina Starica FOTO: Printscreen/N1Planina Starica FOTO: Printscreen/N1

Priča da nije smeo da se brani iz straha od jačih batina. Napravili su, kaže, pauzu a onda je prebijanje ponovo krenulo.

– Dobijam stolicu opet u ćošak i krece ozbiljna tortura. To su batine koja traju sigurno dva, dva i po sata. Druga tura, koja je bila pakao. Čujem Grgu kako se dere iz druge kancelarije, „nemojte molim vas, nisam, evo pitajte ženu“, pa čujem šamar… tu je bilo mnogo šamara, tu se oni izmene, bili su na smenu… Morali su da odmore – kazao je.

Sve vreme je bio bez advokata, kaže da je bio nateran da potpiše ranije sastavljenu izjavu.

– Dolazi mi gospodin, ne znam ime, plava košulja, seda kosa, koji čučne i preti mi da neću da vidim nerođeno dete i da ću posle izlaska da će mi biti sečene noge – rekao je Dragošanović.

Za njegovu advokaticu i poslanicu Ekološkog ustanka u Skupštini Srbije Danijelu Nestorović nema dileme da je Dragošanović preživeo torturu.

– Pretpeo je takav vid zlostavljanja koji je trajao pet ili šest sati, to su teške telesne povrede: nagnječenje pluća, saznali smo iz izveštaja lekara iz DZ Majdanpek, da je Nikola kada je doveden primio injekcije protiv unutrašnjeg krvarenja, dakle govorimo o toj vrsti povreda – kaže Nestorović.

– Dobijam pregled, gde mi lekar kaže da moram sutra hitno na snimanje u Negotin u bolnicu. Slušao me je i rekao da mu se ne sviđa ni leva ni desna strana disanja, da nije kapacitet, pitao me da li sam pušač, kazem – jesam, ali to nije bilo od pušenja – govori Dragošanović.

Dragošanović nije prvi aktivista koji je prijavio prebijanje. Nevladine organizacije izvestile su o još najmanje dva slična slučaja. Prvi aktivista koji je u javnost izneo navode o brutalnom postupanju policije u Majdanpeku bio je Dragan Dmitrović.

Danijela Nestorović FOTO: Printscreen/YouTubeDanijela Nestorović FOTO: Printscreen/YouTube

– Rekao je da će da me ubije, možeš da umreš ovde baš me briga… Ti si bolestan čovek, kaži im. Kažem: Reci mi, komšo, šta treba da kažem. On mi je naveo imena koja je trebalo da kažem i ja sam ta imena rekao jer nisam mogao da izdržim tu torturu – opisao je mučenje Dmitrović.

Aktivisti su se organizovali da zaštite planinu Starica nakon što je Ziđin započeo miniranje vrha te planine. Kompanija je saopštila da je „deo planine levo od njenog vrha pod nagibom“, te da se, kako su rekli, prevetnivno mora sanirati. Nadležno ministarstvo izdalo je saglasnost.

– Starica se ne ruši, pod dva – sanacija starice mora da se uradi. Ako vi kao neko ko smatra da ima tu moć, želite da zaustavite rudarstvo: No problem, donesite zakone, pobedite na izborima, zaustavite rudarstvo – rekla je resorna ministarka Zorana Mihajlović.

Zorana Mihajlović FOTO: ATA ImagesZorana Mihajlović FOTO: ATA Images

Ekološki ustanak od ministra policije i republičke javne tužiteljke traži da se ovi slučajevi ispitaju.

– Da li su policajci iz Kladova protiv kojih je podignuta krivična prijava početkom oktrobra saslušani, da li je uzeta izjava, da li je pokrenut disciplinski postupak protiv njih, danas u toku dana će biti podneta i krivična prijava protiv Bojana Nikolića, šefa inspektora u Majdanpeku i drugih lica, zanima nas šta će se tim povodom uraditi? Mi nećemo stati dok ne budu krivično odgovarali – kaže advokatica Danijela Nestorović.

Televiziija N1 je u Ministarstvu unutrašnjih poslova i Republičkom javnom tužilaštvu pokušala da dobije odgovor na pitanje da li su započeli istragu o tvrdnjama aktivista, ali na upit nije stigao nikakav odgovor.

Ostavite komentar