HRABRA SRPSKA DOKTORKA STALA UZ NAROD: Podržala proteste, a sada joj prete otkazom!

Obavezno pročitajte

Doktorka Divna Simović Šiljković, koja radi u Domu zdravlja u Gornjem Milanovcu, dobila je upozorenje pred otkaz jer je na Fejsbuku podržala proteste, a bila je i učesnik na blokadama. Ona za N1 kaže da joj je upozorenje uručeno 8. decembra i da je sigurna da iza njega stoje politički razlozi, a ne oni koji su navedeni u dokumentu.

Inače, ova doktorka je provela prošle godine pet meseci u kovidu, a ove tri meseca. Ima i najviše dnevnih pregleda dnevno – oko 70, javlja reporter N1.

- Advertisement -

Zanimljivo je, kako dodaje, i da je upozorenje pred otkaz dobila 8. decembra, nakon što je na Facebooku javno pordržala proteste prvo zbog povlačenja zakona o eksproprijaciji i referendumu, a kasnije i Rio Tinta.

U upozorenju koje je dobila navedena je, na primer, stavka da nije dolazila na vreme na posao, da su pojedini pacijenti podnosili tužbe protiv nje, a za N1 je rekla da smatra da joj se sve dogodilo zato što je iznosila jasne političke stavove.

Dr Divna Simović Šiljković, koja je specijalista opšte medicine, ističe da misli da je politička pozadina osnova priče. „Dovoljno dugo sam politički angažovana, kao predsednica sindikata Sloga u domu zdravlja i lično sa svojim mišljenjima i stranačkim opredeljenjima“, kaže dr za N1.

Ona je istakla da je ispolitizovano sve, a da se to može posebno videti u lokalnom zdravstvu. Naglasila je i da se direktor Doma zdravja više puta obraćao iz prostorija SNS.

Dobila je, kako dodaje, u 13.45 sati rešenje da je stekla sve uslove za raskid ugovora o radu, a navedeni razlozi su i dolazak biciklom na posao i parkiranje istog u lekarskoj sobi, nenošenje adekvatne medicinske uniforme i kašnjenja na posao.

Ona je naglasila da kašnjenja može da demantuje jer se notira sve kada su pregledi počeli.

„U više navrata nam je rečeno da ne možemo da iznosimo političke stavove“, rekla je dr Simović Šiljković i dodala da je uočila da je kolege ignorišu, i da kad god bi pomenula svoj stav ili mišljenje, svi okrenuli leđa od nje i otišli.

Simović Šiljković je podsetila da je prošle godine, 15. marta kada je krenula pandemija bila prva, sa dvoje kolega koja je ušla u kovid i da su tada postavili standarde. „Nismo imali nikakvu HTZ opremu, rečeno nam je da dođemo u starim farmerkama“, rekla je dr i dodala da se ona onda „kao stara gornjomilanovčanka, angažovala i uz pomoć donatora nabavila kompletnu HTZ opremu za ambulantu, a potom i za Dom zdravlja.

„Ovo je moja lična i profesionalna borba, ali i borba za moje i dostojanstvo moje porodice“, rekla je dr Simović Šiljković.

Ona je istakla i da ne krije da je poverenik Narodne stranke u Gornjem Milanovcu. „Imam pravo na svoje političko mišljenje, to ne krijem. Ne vršim uticaje na kolege i zaposlene, niti ih prisiljavam na bilo šta, dok direktor i njegovi pomoćnici prisiljavaju zaposlene da idu na mitinge, glavna sestra ih poziva da na njih idu, a pozivaju ih i da se iščlanjavaju iz sindikata i učlanjavaju u stranku“, kaže Simović Šiljković.

Istakla je i da je bila u subotu na blokadi u Preljini, a da je prethodnog vikenda radila i nije mogla da ide na blokade. „Ali sam ih svesrdno podržavala putem društvenih mreža“, rekla je dr.

„Nastaviću da budem na blokadama, ja to radim zbog svoje dece…U pranjanskom kraju verovatno će biti rudnik. To je zlodelo, i onako živimo u zagađenoj životnoj sredini. Krajem 18. i početkom 19. veka smo se oslobađali od rudarskog kolonijalizma, a zašto se sad prodajemo?“, zaptala je ona.

„Upozorenje pred otkaz mi daje snage da se borim dalje i nastaviću. Želim da pokažem kolegama da na treba da savijaju glave“, rekla je dr Simović Šiljković i dodala da je od kolega iz Doma zdravlja niko nije javno podržao, da se nekoliko njih javilo porukama. „Iz bolnice su se oglasile kolege javno“, rekla je dr, koja je, inače, pre par godina prodnela krivičnu prijavu protiv tadašnjeg v.d direktora Doma zdravlja zbog nezakonitosti u radu.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

ADRA: 4.000 ljudi na ulicama Beograda, država otežava beskućnicima

Nevladina organizacija ADRA je u proteklih godinu dana pružila podršku za 1.850 osoba, od kojih su 95 odsto primarni...

Još priča na sličnu temu