HOLANDIJA PROTIV DIKTATURE: Barikade, protesti i sukobi sa policijom zbog mera

Obavezno pročitajte

AMSTERDAM – U Holandiji su već četvrtu noć zaredom održani protesti protiv mera karantina, dok su izlozi nekih prodavnica bili zabarikadirani, a zaposleni u njima poslati ranije kućama radi bezbednosti, prenosi Rojters.

Nadležni su pozvali roditelje da svoju decu tinejdžere zadrže u domovima, upozoravajući da bi mogli da završe sa kriminalnim dosijeom i da bi mogli da dobiju ogromne kazne za uništavanje automobila, prodavnica i javne imovine.

U više od deset gradova Holandije pozvana je policija za suzbijanje nereda, a u mnogima su izdate hitne naredbe koje službenicima daju veća ovlašćenja za obavljanje pretresa.

Imali smo proteste u prošlosti, ali se retko dešavalo da se održavaju više noći zaredom u gradovima širom zemlje, rekla je portparolka nacionalne policije. Ona je objasnila da se oni ne održavaju samo u područjima koja su poznata kao problematična, nego su mnogo rasprostranjeniji.

Holandska policija je sinoć uhapsila više od 180 ljudi kada su grupe demonstranata počele da pale vatru, bacaju kamenje i pljačkaju prodavnice u nekoliko gradova. Do sada je uhapšeno preko 470 ljudi, najviše agresije bilo je usmereno na pripadnike organa reda, a policija je upotrebila vodene topove u nekoliko gradova.

Bolnica u Roterdamu upozorila je rodbinu i prijatelje pacijenata da ne dolaze, nakon što su demonstranti napali bolnice u više gradova tokom prethodnih dana. U Roterdamu je sinoć povređeno deset policajaca, prenosi Tanjug.

U Holandiji je u subotu stupio na snagu policijski čas, prvi od Drugog svetskog rata, uprkos činjenici da je broj novozaraženih opadao već nedeljama, nakon što je Nacionalni institut za zdravlje rekao da novi soj otkriven u Velikoj Britaniji čini trećinu novih slučajeva.

Škole i prodavnice koje ne prodaju neophodne namirnice su zatvorene još sredinom decembra, a kafići i restorani dva meseca pre toga.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

ALEKSANDAR VUČIĆ: Možda ćemo morati da uvedemo sankcije Rusiji, bolje je dok ne moramo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u parlamentu da će Beograd možda morati da uvede sankcije Rusiji. Vučić je rekao...

Još priča na sličnu temu