HOD PO CRVENOJ LINIJI: Od glavobolje do spremnosti da se sporazum prihvati

Obavezno pročitajte

Za sutra u 11 sati je zakazana sednica Vlade Srbije kojoj će prisustvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Na sednici bi trebalo da se razgovara o zaključcima nakon predsednikovog sastanka sa diplomatskom petorkom iz Evrope i Amerike kao i o nacrtu dogovora za pitanje Kosova koji je u javnosti poznat kao francusko-nemački. Vučić će se, potom, u 20 sati obratiti javnosti.

Od kada su u septembru prošle godine posrednik za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i izaslanici Francuske i Nemačke predstavili plan za pitanje Kosova prešli smo dug put.

- Advertisement -

Od toga da predsednik Srbije taj papir nije uzeo i da ga je bolela glava do njegove izjave u petak da smo spremni da prihvatimo koncept i da radimo na implementaciji predloženog sporazuma.

Dokument nismo videli ni iz predsednikove ruke.

Ništa se ne krije i ništa se neće odlučiti bez građana, poručuje predsednica Vlade Ana Brnabić.

„Moramo da meandriramo između tih izazova ali u tom meandriranju mi uvek držimo isti pravac“, poručuje premijerka.

Pravac sa crvenim linijama koje je predsednik Srbije jasno postavio nedelju dana pre posete diplomatske petorke.

„Bilo kakav oblik priznanja, formalnog i neformalnog, ili ustupanje članstva u Ujedinjenim nacijama Kosovu. Dakle, o tome ne želimo da razgovaramo, a to vam je sastavni deo plana“, istakao je Vučić 13. januara.

Na istoj crvenoj liniji je i Stranka slobode i pravde. Njen predsednik Dragan Đilas ukazuje da papir koji nije video ne može da komentariše, ali da o tome treba pričati u parlamentu.

„Ja mislim da Srbija ima dovoljno snage i da može da se izbori da u tom dokumentu ne stoji da se ne protivimo članstvu Kosova u UN. Pre svega, mi ne odlučujemo o tome“, kaže Đilas.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu