Hoće li Zelenski postavljati uslove mirovnih pregovora?

0
26

RIM – Sjedinjene Američke Države očekuju da pregovori o Ukrajini počnu u nekom trenutku, ali i veruju da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski taj koji bi trebalo da odredi uslove za bilo kakve mirovne pregovore, rekla je danas stalna predstavnica SAD u NATO Džulijan Smit, dodajući da „Moskva može sutra da zaustavi konflikt, ukoliko želi“.

„Nadamo se, biće pregovora u nekom trenutku. Naš predsednik Džozef Bajden je nedavno rekao da ovaj rat treba da se završi sporazumom, ali želimo da sve to bude u rukama Zelenskog. On treba da odredi uslove za pregovarački sto, u šta ulazi poštovanje međunarodno priznatih granica i preuzimanje odgovornosti za akcije ruske strane“, rekla je Smit za italijanski list „Korijere dela sera“.

Prema njenim rečima, NATO i SAD su u „svakodnevnom kontaktu sa ukrajinskim vojnim komandantima“, navodi TASS, a prenosi Tanjug.

„Delimo vojnu strategiju, ali na kraju, komandanti su ti koji moraju da odluče šta treba da urade, jer Ukrajinci najbolje znaju šta žele da postignu na bojnom polju. Ne vidim razliku u pristupu Amerike i Ukrajine“, poručila je Smit.

Ostavite komentar