HLADNA GLAVA U LUDA VREMENA: Srpski profesor otkrio kada će biti kraj epidemije

Obavezno pročitajte

Profesor otkrio svoje proračune

Prema dnevnim izveštajima, broj zaraženih koronavirusom u našoj zemlji opada, a ti podaci i te kako utiču na to kada će se epidemija završiti, posebno ukoliko verujete matematici i takozvanoj Gausovoj krivi pomoću koje upravo sam kraj epidemije predviđaju profesor Petar Kočović i njegov tim.

Reč je o jedinstvenom matematičkom modelu u svetu za praćenje pandemije koronavirusa. Kako profesor Kočović objašnjava za Telegraf.rs, on ima 5 modela za praćenje epidemije, ali je Gausova kriva najpoznatija.

- Advertisement -

„Za Gausovu krivu su potrebni samo podaci o zaraženim pacijentima na dnevnom nivou. Koristim podatke koje objavljuju Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje “Batut”. Ova tehnologija prilično pouzdano računa – upotrebiću pojam predviđa, kraj ciklusa, kao i vrhove… I ne samo za Srbiju, već i za sve zemlje“, navodi.

Kako ističe, on i njegov tim prate 216 zemalja – dakle sve članice Svetske zdravstvene asocijacije.

„Upravo sa sajta SZO uzimamo podatke na dnevnom nivou za sve države – sem za Srbiju. Razlike su minimalne, a uglavnom su, za neke zemlje, proizvod kašnjenja od jednog dana. Uslov da se predaju podaci je da budu obrađeni do 15 časova. Ko ne preda – upisuju mu se podaci narednog dana (uključujući i prethodni dan), ali to mnogo ne menja tok epidemije“, objašnjava profesor.

Od čega zavisi datum kraja epidemije

Što se predviđanja kraja epidemije, odnosno u ovom slučaju, završetka drugog talasa, kako je ovaj period epidemije korona virusa nazvao prof. Kočović, datum za to često se pomera, a on objašnjava od čega to zavisi.

„Naravno da se kraj epidemije pomera. To zavisi od toga koliko ima dnevno novozaraženih… Ali, što više dana jednog ciklusa imamo u obračunu – to je kraj epidemije preciznije izražen. Nije strašno ni ako se “promaši” neki dan – vrlo brzo će sve da se stabilizuje i moguće vraćanje je izvesno. Recimo, u prethodnih nekoliko dana smo za Srbiju imali 9., pa 15. pa 27., 26., 21. septembar. Posmatrano sa početka jula – to nije ništa strašno”, objašnjava Kočović.

Međutim, iskren je profesor, imaju i anomalije.

„Recimo Makedonija, Iran i Rumunija… Oni su do početka maja 2020 “gurali” dobro, a onda se stvar otela kontroli. To znači da je nedisciplina uzela maha”, ističe i dodaje:

„I mi smo bili nedisciplinovani, pa će ovaj talas da bude oko 20 dana duži od prvog i biće mnogo više zaraženih i umrlih nego u prvom talasu”.

I za sam kraj, kaže profesor, kraj talasa ne znači da će biti na kraju nula zaraženih.

“To znači da će da padne na mali broj, recimo 10 do 30”, zaključuje profesor Petar Kočović.

Podsetimo, jučerašnje prognoze profesora Kočovića i njegovog tima nisu bile toliko optimistične – pokazivale su da bi ovaj udar virusa trebalo da bude gotov 19. septembra. Međutim, prema poslednjim predviđanjima, na osnovu poslednjih podataka o broju zaraženih u Srbiji, kraj bismo mogli da očekujemo malo ranije – 17. septembra.

SourceMondo

Ostavite komentar

Najnovije objave

RASKOŠ I VELIKI PROFITI: Koliko vredi vila Radoičića i kako je stekao toliko bogatstvo?

Vila Milana Radoičića koju je pretresla kosovska policija pre nekoliko dana otvorila je pitanje legalnosti imovine bivšeg potpredsednika Srpske...

Još priča na sličnu temu