HAVIJER SOLANA: “Srpski manastiri su uporišta terorista“

Obavezno pročitajte

Evropski savet za spoljne poslove, čiji su članovi Havijer Solana, Bernar Kušner, Marti Ahtisari, Karl Bilt i Džordž Soroš — blago gledaju na svojevrsni udar predsednika Crne Gore Mila Đukanovića na svetinje Srpske pravoslavne crkve.

U izveštaju Evropskog saveta „Moć perspektive — zašto je članstvo u EU i dalje važno na zapadnom Balkanu?“, koji je objavljen 7. januara, na pravoslavni Božić, navodi se da SPC ima veliki uticaj u Crnoj Gori i na Kosovu i Metohiji, prenose „Novosti“.

- Advertisement -

Stručnjaci za Balkan „primećuju“ da SPC ima nacionalističke i kontroverzne poglede, da poriče srpske ratne zločine, negira LGBT prava i ravnopravnost polova, NATO zove četvrtim Rajhom, u jakim je vezama sa Rusijom, a neprijateljski nastrojena prema Zapadu.

SPC nije registrovana u Crnoj Gori, ne plaća porez i vlasti ne znaju koliko sveštenika aktivno služi. Zakon o slobodi veroispovesti neće isterati SPC iz Crne Gore, ali će vlast uzimanjem svetinja umanjiti uticaj SPC i ostvariti kontrolu koja joj je neophodna, piše u dokumentu koji je ujedno i predlog EU da podrži Podgoricu.

U ovoj analizi koja Srbiji nikako ne ide u prilog došli su navodno i do podataka da su srpski manastiri bili jedna od lokacija na kojima je pripremana navodna teroristička akcija 2016. godine u Crnoj Gori

SourceSputnik

1 COMMENT

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu