Haški sud sutra donosi odluku da li će se Rusiji suditi za genocid

Obavezno pročitajte

Međunarodni sud pravde u Hagu sutra će odlučiti da li će suditi Ruskoj Federaciji zbog genocida u Ukrajini od kada je počela specijalna vojna operacija 24. februara. 

Pres služba Međunarodnog suda pravde objavila je saopštenje o sednici i o tačkama o kojima će se raspravljati na Tviteru.

Napominje se da je Međunarodni sud pravde u Hagu spreman da odluči o slučaju Ukrajine protiv Ruske Federacije u skladu sa Konvencijom o sprečavanju genocida. Odluka se očekuje 16. marta u 16 časova po lokalnom vremenu, a upravo u ovo vreme biće održan otvoreni sastanak u Palati mira u Hagu.

Ukrajina je Međunarodnom sudu pravde u Hagu podnela tužbu protiv Rusije 27. februara zbog toga što, kako kažu, Moskva iznosi lažne navode da se dogodio genocid kako bi opravdala rat. Ukrajina navodi da „Ruska Federacija lažno tvrdi da se u oblastima Lugansk i Donjeck u Ukrajini dogodio genocida, te je na osnovu ovoga priznala Donjecku Narodnu Republiku i Lugansku Narodnu Republiku.

Vlasti u Kijevu su saopštile da su pokrenule slučaj kako bi se utvrdilo da Rusija nije imala zakonskog osnova da poduzme mere protiv Ukrajine u cilju sprečavanja i kažnjavanja bilo kakvog navodnog genocida.

„Ovaj sud mora hitno da zaštiti Ukrajinu dok ne reši ovaj spor. Ukrajina se trenutno suočava sa katastrofalnim i potpuno ničim isprovociranim vojnim napadima i sa svakim danom nastavka ovih akcija ljudska prava ukrajinskog naroda se ozbiljno krše”, navodi se u zahtevu koji je Kijev dostavio Hagu.

SourcePolitika

1 COMMENT

Ostavite komentar

Najnovije objave

KASNO ZORAN DRAGIŠIĆ U UKRAJINU STIŽE

Profesor Fakulteta bezbednosti i višestruko dokazani oportunista Zoran Dragišić je i u aktuelnom, za našu državu izuzetno teškom političkom...

Još priča na sličnu temu