15.3 C
Belgrade
utorak, 27 septembra, 2022

Hag traži izuzeće od sankcija EU protiv Rusije – zbog gasa

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Holandski grad Hag zatražiće privremeno izuzeće od sankcija Evropske unije protiv Rusije, saopštila je agencija Rojters, pozivajući se na pismo članice gradskog veća Saskije Brejnes.

U skladu sa restriktivnim merama koje je Evropska unija uvela protiv Rusije nakon početka specijalne vojne operacije u Ukrajini, vlada i drugi državni organi treba da raskinu aktuelne ugovore sa ruskim kompanijama do 10. oktobra.

- Advertisement -

Prema tome, Hag mora da pronađe novog dobavljača gasa koji bi zamenio postojeći sporazum sa ruskom kompanijom „Gasprom“. Grad je raspisivao tendere u prethodna dva meseca, ali potencijalni dobavljači ipak nisu pronađeni. Paralelno se raspisuju tenderi za nabavku gasa od 1. januara 2023. godine.

„Da bismo pokrili period od 10. oktobra do 1. januara 2023. godine potrebno je izuzeće od evropskih sankcija. To je neophodno kako bismo garantovali sigurnost snabdevanja i olakšali pregovore“, navodi Brejnes u pismu gradskom veću.

Po njenom mišljenju, trebalo bi da bude odobreno odlaganje, jer je Hag ispunio sve uslove (poput raspisivanja tendera), ali bez pozitivnog rezultata.

- Advertisement -

Brejnes je dodala da će novi sporazum, koji će stupiti na snagu 1. januara, biti mnogo skuplji od aktuelne pogodbe koju grad ima sa „Gaspromom“.

Evropska komisija je nedavno predstavila plan, za slučaj potpunog prekida gasa iz Rusije, kojim poziva sve članice EU na smanjenje potrošnje gasa u celom bloku za 15 odsto od 1. avgusta ove godine do 31. marta 2023. zbog zabrinutosti da li će EU moći da popuni skladišta gasa pre početka zime, a i da obezbedi dodatne zalihe tokom hladnijih meseci.

- Advertisement -
SourceSputnik
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti