26.9 C
Belgrade
ponedeljak, 16 maja, 2022

GOVORILI SU DA JE TEORIJA ZAVERE: Kovid pasoši od marta

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Predstavnici Međunarodne asocijacije za vazdušni prevoz (IATA) otkrili su da bi upotreba njihove „digitalne propusnice“ (travel pass) trebalo da počne od marta. Očekuje se da bi tada trebalo da počnu da je koriste velike avio-kompanije.

U pitanju je mobilna aplikacija koja putnicima pomaže da upravljaju informacijama vezanim za potvrde o testiranju na kovid 19 ili o vakcinaciji. Aplikacija pruža veću sigurnost i efikasnost od štampanih, tj. papirnih dokumenata.

Iz IATris FlemingA ističu da njihovi timovi na projektu rade u 12-časovnim smenama kako bi omogućili da projekat bude što pre završen, piše Travelmagazine.

Na ovaj način će biti rešeni veliki problemi avio-industrije nastali zbog tekuće pandemije.

- Advertisement -

Takođe, dodaju i da se nikada do sada nijedan projekat nije razvijao tempom kao što je slučaj sa ovim propusnicama. Brzi razvoj aplikacije može se delom pripisati i postojećoj tehnologiji, uključujući i aplikaciju za beskontaktnu identifikaciju.

kovid

Kovid-pasoš: Bez potvrde da smo imuni na virus, nema putovanja u brojne države

Ovu aplikaciju je IATA razvijala pre pandemije u partnerstvu sa kompanijom Evernym koja se bavi rešenjima digitalne identifikacije.

- Advertisement -

Ubrzani radovi na projektu

Razvojem aplikacije travel pas IATA, takođe, pokušava da reši potencijalni problem vezan za osoblje na aerodromima.

Trenutno, avio-kompanija koja posluje sa oko 10% kapaciteta, koristi 100% svog osoblja za verifikaciju potvrda o testiranju na kovid 19.

Prva zemlja u Evropi koja uvodi „zelene vakcina pasoše“: Bez vakcine nema prevoza, restorana…

Ukoliko bi radila u punom kapacitetu, zastoji i kašnjenja bi bila ogromna. Ovakva situacija u praksi nikako ne bi bila održiva.

„Nevakcinisani ne smeju da ostanu uskraćeni za putovanja“

Dakle, korišćenje digitalne aplikacije može da skine teret sa aerodroma i zaposlenog osoblja, jer će putnici dolaziti sa proverenom i spremnom dokumentacijom.

Lideri EU na vanrednom sastanku Evropskog saveta 21. januara razgovaraće i o uvođenju tzv „korona pasoša“, najavili su iz Evropske komisije, dodavši da je u pitanju vrlo osetljiva tema.

- Advertisement -
SourceB92
- Advertisement -

Srodni članci

1 KOMENTAR

Ostavite komentar

Najnovije vesti

%d bloggers like this: