Gutereš ponovio apel za prekid vatre svuda u svetu zbog pandemije

Obavezno pročitajte

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je da su zaraćene strane u 11 država odgovorile pozitivno na njegov apel za globalni prekid vatre kako bi se svet izborio sa pandemijom koronavirusa, ali je ocenio da je to veoma teško učiniti da su borbe eskalirale u Jemenu, Libiji i Avganistanu, prenosi AP.

Gutereš je pozvao vlade, grupe i ljude sa uticajem da urgiraju i pritisnu strane u sukobu da polože oružje, „jer oluja virusa Covid-19“ dolazi i u zone konflikta.

Gutereš je na brifingu u sedištu UN u Njujorku rekao da je njegov apel od pre 10 dana ukorenjen u saznanju da može biti samo jedna borba u današnjem svetu – zajednička borba protiv kovida-19.

Prema njegovim rečima, strane u sukobu u Kamerunu, Centralnoafričkoj Republici, Kolumbiji, Libiji, Mjanmaru, Filipinima, Južnom Sudanu, Siriji, Ukrajini i Jemenu su prihvatile poziv.

Postoje, ipak, ogromne poteškoće da se to primeni, jer su konflikti „hranjeni“ godinama, nepoverenje je duboko, mnogo je sumnji, rekao je Gutereš i pomenuo situacije u Jemenu, Avganistanu, Libiji koje eskaliraju.

Gutereš je rekao da uprkos podršci vlade obustavi vatre, pobunjenici hutskih šita i mnogih drugih strana, konflikt se zaoštrio.

On je najavio da izaslanik UN Martin Grifits priprema susret sa stranaka da razgovaraju u upravljanju krizom oko novog virusa i mehanizmu za prekid neprijateljstva.

„Potrebni su nam snažni diplomatski napori da se ovi izazovi prevaziđu, da bismo utišali topove, moramo pojačati glasove za mir“, rekao je Gutereš.

SourceFonet

Ostavite komentar

Najnovije objave

KASNO ZORAN DRAGIŠIĆ U UKRAJINU STIŽE

Profesor Fakulteta bezbednosti i višestruko dokazani oportunista Zoran Dragišić je i u aktuelnom, za našu državu izuzetno teškom političkom...

Još priča na sličnu temu