26.9 C
Belgrade
ponedeljak, 16 maja, 2022

GRUBJEŠIĆEVA: Sankcije Rusiji uslov za evropski put Srbije

NAJČITANIJE

- Advertisement -

„Deluje mi malo neverovatno da posle ovakvog narušavanja teritorijalnog integriteta Ukrajine, Rusija u Savetu bezbednosti brani teritorijalni integritet Srbije”, kaže ona.

Pritisci na Srbiju da uvede sankcije Rusiji nisu od juče i nastaviće se i pojačavati što rat u Ukrajini bude duže trajao, smatra Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku.

- Advertisement -

Grubješićeva je za Tanjug rekla da je usklađivanje sa zajedničkom evropskom spoljnom i bezbednosnom politikom EU postalo „uslov svih uslova” za dalji nastavak evropskog puta Srbije i da je to, kako je rekla, postalo „noćna mora” za našu spoljnu politiku, jer moraju da se donesu važne odluke.

„Takvi pritisci pokazuju da je EU stalo da Srbija ostane na evropskom putu, nadam se da je jednako stalo i Srbiji, i da nema više tolerancije kao što je to postojalo od 2014. kada su prvi put uvedene sankcije Rusiji”, kaže Grubješić.

Ona dodaje da će postojati i pritisci iz Rusije, jer njoj odgovara da Srbija ostane jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije, ali, ističe, pitanje je da li je takva pozicija dobra za Srbiju, a Grubješićeva smatra da nije.

- Advertisement -

Na pitanje kako odgovoriti na dilemu kojoj se strani privoleti, jer Srbija ekonomski zavisi od Zapada, a energetski i politički od Rusije, Grubješićeva nema dilemu i kaže da su brojke neumoljive.

„Srbija ekonomski živi zahvaljujući saradnji sa Zapadom. Naša trgovina, industrijska razmena, zaposlenost i životni standard sve je to mnogo više vezano za Zapad nego za Rusiju”, ističe ona.

S druge strane strane, kaže, energetski jesmo zavisni od Rusije, ali se nada da ćemo diversifikacijom tu zavisnost postepeno smanjivati.

Što se političke zavisnosti tiče, i podrške Rusije u Savetu bezbednosti, Grubješićeva naglašava da je dug put do stavljanja kosovskog pitanja pred Savet bezbednosti.

Ona poziva sve da pročitaju strateška dokumenta koja razne ruske organizacije i tink-tenkovi bliske ruskim vlastima objavljuju.

„Pre nego što je izbio rat u Ukrajini pisali su da Srbija treba da se pomiri sa tim da Kosovo nije Srbija i da oni imaju neke druge aspiracije. Deluje mi malo neverovatno da posle ovakvog narušavanja teritorijalnog integriteta Ukrajine, Rusija u Savetu bezbednosti brani teritorijalni integritet Srbije”, poručuje Grubješićeva.

Ona se slaže sa mišljenjima mnogih analitičara koji smatraju da je sada pravo vreme da se počne sa pregovorima o ulasku u EU, i veruje da će se neke promene desiti, ali ističe da tu ima više entuzijazma od strane SAD, nego Brisela.

„Ako slušate specijalnog izaslanika za Balkan Gabrijela Eskobara koji upravo govori o ubrzanom prijemu Srbije, onda stvari postaju realnije, jer bez snažne podrške SAD, nijedna zemlja nije ušla u EU, ali s druge strane ne vidim spremnost Brisela da se odgovori na te poruke”, kaže Grubješićeva. Dodaje da je Zapadni Balkan i bezbednosno pitanje i da je to rat u Ukrajini pokazao.

„Mislim da je dosta vremena izgubljeno u pričama i diskusijama kako zaokružiti evropski prostor i kako da Zapadni Balkan bude u njemu i da je došlo vreme da se reaguje”, smatra Grubješićeva.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

1 KOMENTAR

Ostavite komentar

Najnovije vesti

%d bloggers like this: