GROF DRAKULA JE POMAGAO HILANDARU: Evo ko ga je nagovorio na to

Obavezno pročitajte

Grof Drakula definitivno nije bio toliko strašan koliko su njegov lik demonizovali na svetskoj istorijskoj sceni.

O tome svedoči i spisak darodavaca manastira Hilandara na Svetoj Gori, među kojima je i Drakula, odn. vojvoda Vlad Cepeš III.

- Advertisement -

On je jedno vreme imao ktitorstvo nad manastirom i obezbedio je značajne povlastice za Hilandar.

Uloga pokrovitelja i ktitora manastira je bila velika, posebno u vreme turske vladavine. U ime svoje porodice, bivša sultanija Mara Branković pomogla je Hilandaru tako što je ubedila vojvodu Vlada Cepeša, zvanog Drakula (1456-1462; 1476) da preuzme ktitorstvo nad manastirom.

Pokroviteljstvo vlaških vojvoda uspelo je da obezbedi značajne povlastice za Hilandar. Tako je, na izričitu molbu vlaškog vojvode Basaraba III mlađeg Cepeluša (1474-1481), turski sultan Bajazit (1481-1512) oslobodio plaćanja harača šest najvećih hilandarskih metoha.

Mara Branković nije imala veliki uticaj na svog muža, sultana Murata II, ali jeste na njegovog sina Mehmeda II Osvajača, koji je nju smatrao drugom majkom.

Po dolasku na presto, otpustio ju je iz harema, vratio joj miraz i dao neke teritorije na upravu. Nastanila se na Halkidiu, blizu Svete Gore, bavila se diplomatijom u srpsku koristi i veliki deo imanja razdelila svojim kmetovima. Po njoj, čitava jedna oblast blizu Soluna naziva se Kalamarija (Dobra Marija).

Sourcekurir

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu