Grenel otkrio koja tema će biti na stolu u Beloj kući između Beograda i Prištine

Obavezno pročitajte

Grenel o razgovoru na Vidovdan

SAD su usredsređene na ekonomsku fazu i sva politička pitanja su evropska pitanja i predstavljaju drugu fazu, izjavio Ričard Grenel, izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine.

„Politika vlade SAD bila je da suspenduje našu podršku sve dok je Kosovo sprovodilo politiku kojom je samo nanosilo štetu. Ne treba pretpostavljati da ćemo mi uvek ispisivati prazne čekove. Ne znam koliko puta to moram da kažem, ali bio sam savršeno jasan prema svima koji su uključeni u ovo, da mi, SAD, čvrsto stojimo na tome da ćemo ovaj 20-godišnji konflikt između Kosova i Srbije rešiti samo kroz ekonomsku normalizaciju, radna mesta za mlade i razvoj ekonomije“, kazao je Grenel u intervjuu za prištinski portal Gazeta Express.

- Advertisement -
grenel,


Kako prenosi KoSSev, Trampov izaslanik za dijalog Beograda i Prištine tvrdi da je o svojoj „viziji o dva koraka“ razgovarao sa francuskim i nemačkim savetnikom.

„Prvi korak je ekonomska normalizacija. SAD su usredsređene na ekonomsku fazu. Sva politička pitanja su evropska pitanja. Ona dolazi kao druga (faza). Vizija koju delimo sa Francuzima i Nemcima jeste ta da nećete biti uspešni u političkim stvarima bez stvaranja radnih mesta za mlade i bez stvaranja ekonomske normalizacije“, naveo je Grenel.

Drugi korak neće započeti sve dok prvi korak ne bude bio uspešan, a da su SAD Francuskoj i Nemačkoj „jasno stavili do znanja da čim bude ekonomija počela da se oporavlja, čim budemo postigli sporazume o vazdušnom, železničkom i kopnenom prevozu, čim budemo videli da privredna društva rastu, onda će Evropljanima biti lakše u političkim pitanjima“.

Grenel je u intervjuu potvrdio da Donald Tramp neće prisustvovati razgovorima u Vašingtonu.

Ostavite komentar

Najnovije objave

ADRA: 4.000 ljudi na ulicama Beograda, država otežava beskućnicima

Nevladina organizacija ADRA je u proteklih godinu dana pružila podršku za 1.850 osoba, od kojih su 95 odsto primarni...

Još priča na sličnu temu