GRCI ŠOKIRANI: Migranti bacaju ogromne količine hrane, zbog protesta

2
9772

Mediji su u više navrata izveštavali kako migranti koji borave na grčkim ostrvima Samos i Lezbos u prihvatnim kampovima odbijaju da konzumiraju hranu, bacaju i uništavaju svoje porcije, bez obzira što to Grčku papreno košta.

Sajt AFP fakt ček, opštužio je danas medije da humanitarnu katastrofu koriste u propagandne svrhe i skrenuo pažnju na loše uslove i hranu koju Grčka pruža migrantima. Istražujemo retrospektivu medijskih članaka o migrantskom odnosu prema hrani, kao i video na kome migranti bacaju hranu i koji je postao viralan, a AFP se trudi da ga u svom tekstu prestavi kao montiranu ili iznuđenu reakciju.

Čovek na snimku vadi porciju hrane sa bačene gomile na zemlji, pokazujući njegov sadržaj kameri i viče obraćajući se ljudima oko njega koji konstantno prilaze gomili, ali i gledaocima snimka.

-Donesite kutiju! Donesite kutiju! Gledajte, kažu da je ovo piletina, a to čak ni životinja ne bi jela-kaže čovek na arapskom dijalektu sličnom iračkom ili sirijskom, zatim baca porciju i zaključuje-ovo je stvarnost kampa Moria.

foto: Hanan Assaf

Video je prvobitno objavljen na grčkom sajtu Njuz van, sa prporatnim tekstom o ovom fenomenu pod nazivom „Oni odbacuju hranu koju nudi Grčka kao oblik protesta“.

Glas Evrope članak na istu tematiku objavljuje pod nazivom „Izbeglice na grčkom ostrvu bacaju obroke, jer su nezadovoljni hranom“.

Sputnjik, ruski državni mediji u članku na francuskom jeziku bavili su se istom tematikom, a članak je naslovljen „U ovom grčkom kampu izbeglice obacuju hranu koja im se nudi“ Takođe, u istom članku piše da su slike „izazvale ogorčenje na društvenim mrežama“, jer su „mnogi stanovnici ove evropske zemlje u krizi, i povređeni su činjenicom da se njihovo gostoprmstvo ne poštuje“.

Foto: Hanan Assaf

AFP ček fakt u svom tekstu pokušava da snimke i fotografije bačene hrane, prestavi kako pojedinačne slučajeve, a da čitaoce ubedi da mediji ne izveštavaju tačno i da su uslovi za migrante u Grčkoj zaista loši. Služeći se jeftinim novinarskim trkovima, dakle, oni tvrde kako niko od njihovih izvora iz kampa, čiji indetitet ne žele da otkriju, nije prepoznao čoveka sa snimka, ali da su prepoznali da je okruženje koje se vidi na snimku zaista iz kampa, pa je zbog toga video sporan.

Profesionalna redakcija AFP ček fakta do kraja teksta navodi izjave izbeglica smeštenih u kampu, a koje su isti dali za sasvim drugu medijsku kuću.

Subjektivna ocena i pitanje koje se nameće nakon čitanja ovog članka na pomenutom sajtu. Da li je kontakt sa izvorima koji borave u kampu stvaran ili izmaštan?

2 COMMENTS

  1. Pa oni su migranti koji su pobegli iz ratom zahvacene zemlje i Grcka kao i druge zemlje koje su prihvatile migrante su im obezbedile smestaj i hranu koju su u mogucnosti. Niko nije rekao da se biti smesteni u hotelu sa 5 zvezdica uz menije sa izborom hrane i licnom poslugom. Grcka im daje sta ima i moze ako im ne odgovara mogu slobodno da idu drugde ili da se vrate u svoju domovinu i bore se za bolje uslove.
    Takvo ponasanje je samo jos jedan dokaz da oni nisu nikakve izbeglice.

Ostavite komentar