Bot i portparolka gradonačelnice za 4 meseca na 3 radna mesta!

Obavezno pročitajte

“Razvojni put Živkovićeve, makar ono što je od ugovora dostavljeno novinarima Južnih vesti, vezan je isključivo za Gradsku upravu i Medianu, a sama gradonačelnica Dragana Sotirovski rekla je da je jedno vreme i zvanično, sa ugovorom, radila u Kabinetu.


Živkovićeva je zapravo, poslednjih meseci, neko ko komunicira sa medijima iz Gradske kuće”, pišu Južne vesti i dodaju:

“Prvi ugovor potpisuje 31. avgusta 2020. sa Gradskom upravom.Tamo je, kako je moglo da se vidi na konferencijama i sastancima, skoro od početka mandata nove garniture na vlasti, što je kraj avgusta prošle godine, iako formalno u Kabinetu nije zaposlena. Ugovor na određeno vreme u Gradskoj upravi Niša sklopila je 31. avgusta 2020. i obavezala se da će kao poslovni sekretar u zvanju “viši referent”, u Sektoru za finansijski nadzor i unapređenje rada Gradske uprave raditi do 31. decembra prošle godine.

- Advertisement -

Međutim, ona je sve vreme radila u drugom, potpuno odvojenom subjektu lokalne samouprave – Kabinetu gradonačelnice, a ne u Gradskoj upravi. To potvrđuje i aktivna komunikacija sa novinarima u tom periodu, kao i korišćenje službenog mejla i broja telefona”.

Taj ugovor joj još nije istekao, a ona je već 16. novembra potpisala novi i to sa Javnim komunalnim preduzećem Mediana. Obavezala se da će u Sektoru pravnih poslova ovog preduzeća raditi do 15. decembra zbog povećanog obima posla.

“Ni taj ugovor nije došao do kraja, a potpisala je još jedan. Ovog puta na neodređeno. 4. decembra iste godine zvanično je postala “za stalno” radnik JKP Mediana i to kao “administrator opštih poslova” sa punim radnim vremenom. I dalje je sve vreme radila u Kabinetu, a ne u preduzeću koje ju je zaposlilo zbog – puno posla. Ona kaže da za transfer u zgradu u Ulici 7. jula br. 2, ima saglasnost direktora Mediane.”, pišu Južne vesti.

“Radim u Kabinetu gradonačelnice uz saglasnost direktora JKP Mediana, za potrebe Grada i ovde sam upućena privremeno dok postoji potreba za mojim angažovanjem “, kaže Živković.

To potvrđuje i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski koja je izjavila da je Živkovićeva u Gradskoj kući po njenom zahtevu.

“Grad je osnivač preduzeća i ustanova, gradonačelnik ima diskreciono pravo da zatraži na ispomoć zaposlene iz tih kolektiva. Ako se direktor saglasi, kao što je u ovom slučaju (a nikada drugačije nije bilo u praksi) radnik se angažuje u timu gradonačelnika”, rekla je Sotirovski.

Iako datumi na ugovorima koji su dostavljeni Južnim vestima pokazuju da je paralelno imala dva aktivna ugovora i radna mesta u javnom sektoru i dobija novac iz budžeta u kome, kako je sama gradonačelnica nedavno rekla ponestaje para, Živkovićeva tvrdi da to nije tačno. Ovo potvrđuje i Sotirovski uz dodatak informacije da je na kratko postojao i ugovor sa Kabinetom.

“Po Zakonu o radu ne može da ima dva ugovora u isto vreme. Ovo je čista dezinformacija. Anita je najpre bila radnik GU od kraja avgusta do kraja oktobra kada je formiran Kabinet. Tada joj je raskinut ugovor u GU i napravljen novi u Kabinetu koji je raskinut njenim prelaskom u JKP sredinom novembra”, rekla je Sotirovski.

“U Stalnoj konferenciji gradova i opština, čiji su posao ekspertiza lokalne samouprave i njihov rad, kažu da jedan zaposleni može da bude kod 2 poslodavca, ali uz određene uslove i ograničeno radno vreme. U skladu sa odredbama Zakona o radu zaposleni koji radi sa punim radnim vremenom kod poslodavca može da zaključi ugovor o dopunskom radu sa drugim poslodavcem, a najviše do jedne trećine punog radnog vremena.

Živkovićeva tvrdi da ima saglasnost, ali nije poznato da li ima i ugovor o dopunskom radu u Kabinetu gradonačelnice. Zvanični zahtevi su poslati pre nekoliko dana i očekuje se dostavljanje ugovora ukoliko ga ima.

Ona ne negira da je naprednjakinja, ali kaže da to nije uticalo na njen radni angažman.

– Jako sam ponosna na to što sam član Srpske napredne stranke, ali moje članstvo nije uopšte uticalo na moje angažovanje u javnom sektoru – kaže Živkovićeva.

Ostaje pitanje šta je uticalo na njen angažman, s obzirom na to da je, kako piše u ugovorima, ekonomski tehničar, a zaposlena je na pravnim poslovima u Mediani dok se u Kabinetu bavi medijima i odnosima sa javnošću.

Zašto je baš ona toliko bitna za tim gradonačelnice da je morala za četiri meseca da menja tri ugovora i biva „pozajmjena“, Sotirovski nije odgovorila, ali je rekla da “pripadnost SNS nije ulaznica za rad u javnom sektoru”.

Koliko je Živkovićeva ponosna naprednjakinja pokazuju i fotografije na društvenim mrežama koje su dostupne samo ukucavanjem njenog imena i prezimena u pretraživač. Pored selfija iz prostorija niškog SNS-a, tu su fotografije sa gradskim funkcionerima od Zorana Perišića do Zvezdana Milovanovića, ali i sa ljudima iz vrha stranke, selfi sa direktorom BIA Bratislavom Gašićem i aktuelnom premijerkom Anom Brnabić.

Tviter zajednica ju je “optuživala” da stoji iza bot naloga “Feničanska kraljica”, a prema nezvaničnim informacijama bila je deo SNS internet tima u Medijani. Pomenuti nalog uglavnom služi za promociju SNS-a i Aleksandra Vučića i obračun sa neistomišljenicima.

Živkovićeva tvrdi da sa tim nema nikakve veze.

Na drugom Tviter nalogu, koji nosi njeno ime, ipak je priznala da je bot.

Ostavite komentar

Najnovije objave

DEJAN BULATOVIĆ U SKUPŠTINI SRBIJE: Živeo predsednik Aleksandar Vučić!

Samostalni poslanik i bivši potpredsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dejan Bulatović koji je u Skupštinu Srbije ušao na...

Još priča na sličnu temu