0.4 C
Belgrade
sreda, 26 januara, 2022

Bot i portparolka gradonačelnice za 4 meseca na 3 radna mesta!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

“Razvojni put Živkovićeve, makar ono što je od ugovora dostavljeno novinarima Južnih vesti, vezan je isključivo za Gradsku upravu i Medianu, a sama gradonačelnica Dragana Sotirovski rekla je da je jedno vreme i zvanično, sa ugovorom, radila u Kabinetu.


Živkovićeva je zapravo, poslednjih meseci, neko ko komunicira sa medijima iz Gradske kuće”, pišu Južne vesti i dodaju:

“Prvi ugovor potpisuje 31. avgusta 2020. sa Gradskom upravom.Tamo je, kako je moglo da se vidi na konferencijama i sastancima, skoro od početka mandata nove garniture na vlasti, što je kraj avgusta prošle godine, iako formalno u Kabinetu nije zaposlena. Ugovor na određeno vreme u Gradskoj upravi Niša sklopila je 31. avgusta 2020. i obavezala se da će kao poslovni sekretar u zvanju “viši referent”, u Sektoru za finansijski nadzor i unapređenje rada Gradske uprave raditi do 31. decembra prošle godine.

- Advertisement -

Međutim, ona je sve vreme radila u drugom, potpuno odvojenom subjektu lokalne samouprave – Kabinetu gradonačelnice, a ne u Gradskoj upravi. To potvrđuje i aktivna komunikacija sa novinarima u tom periodu, kao i korišćenje službenog mejla i broja telefona”.

Taj ugovor joj još nije istekao, a ona je već 16. novembra potpisala novi i to sa Javnim komunalnim preduzećem Mediana. Obavezala se da će u Sektoru pravnih poslova ovog preduzeća raditi do 15. decembra zbog povećanog obima posla.

“Ni taj ugovor nije došao do kraja, a potpisala je još jedan. Ovog puta na neodređeno. 4. decembra iste godine zvanično je postala “za stalno” radnik JKP Mediana i to kao “administrator opštih poslova” sa punim radnim vremenom. I dalje je sve vreme radila u Kabinetu, a ne u preduzeću koje ju je zaposlilo zbog – puno posla. Ona kaže da za transfer u zgradu u Ulici 7. jula br. 2, ima saglasnost direktora Mediane.”, pišu Južne vesti.

- Advertisement -

“Radim u Kabinetu gradonačelnice uz saglasnost direktora JKP Mediana, za potrebe Grada i ovde sam upućena privremeno dok postoji potreba za mojim angažovanjem “, kaže Živković.

To potvrđuje i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski koja je izjavila da je Živkovićeva u Gradskoj kući po njenom zahtevu.

“Grad je osnivač preduzeća i ustanova, gradonačelnik ima diskreciono pravo da zatraži na ispomoć zaposlene iz tih kolektiva. Ako se direktor saglasi, kao što je u ovom slučaju (a nikada drugačije nije bilo u praksi) radnik se angažuje u timu gradonačelnika”, rekla je Sotirovski.

Iako datumi na ugovorima koji su dostavljeni Južnim vestima pokazuju da je paralelno imala dva aktivna ugovora i radna mesta u javnom sektoru i dobija novac iz budžeta u kome, kako je sama gradonačelnica nedavno rekla ponestaje para, Živkovićeva tvrdi da to nije tačno. Ovo potvrđuje i Sotirovski uz dodatak informacije da je na kratko postojao i ugovor sa Kabinetom.

“Po Zakonu o radu ne može da ima dva ugovora u isto vreme. Ovo je čista dezinformacija. Anita je najpre bila radnik GU od kraja avgusta do kraja oktobra kada je formiran Kabinet. Tada joj je raskinut ugovor u GU i napravljen novi u Kabinetu koji je raskinut njenim prelaskom u JKP sredinom novembra”, rekla je Sotirovski.

“U Stalnoj konferenciji gradova i opština, čiji su posao ekspertiza lokalne samouprave i njihov rad, kažu da jedan zaposleni može da bude kod 2 poslodavca, ali uz određene uslove i ograničeno radno vreme. U skladu sa odredbama Zakona o radu zaposleni koji radi sa punim radnim vremenom kod poslodavca može da zaključi ugovor o dopunskom radu sa drugim poslodavcem, a najviše do jedne trećine punog radnog vremena.

Živkovićeva tvrdi da ima saglasnost, ali nije poznato da li ima i ugovor o dopunskom radu u Kabinetu gradonačelnice. Zvanični zahtevi su poslati pre nekoliko dana i očekuje se dostavljanje ugovora ukoliko ga ima.

Ona ne negira da je naprednjakinja, ali kaže da to nije uticalo na njen radni angažman.

– Jako sam ponosna na to što sam član Srpske napredne stranke, ali moje članstvo nije uopšte uticalo na moje angažovanje u javnom sektoru – kaže Živkovićeva.

Ostaje pitanje šta je uticalo na njen angažman, s obzirom na to da je, kako piše u ugovorima, ekonomski tehničar, a zaposlena je na pravnim poslovima u Mediani dok se u Kabinetu bavi medijima i odnosima sa javnošću.

Zašto je baš ona toliko bitna za tim gradonačelnice da je morala za četiri meseca da menja tri ugovora i biva „pozajmjena“, Sotirovski nije odgovorila, ali je rekla da “pripadnost SNS nije ulaznica za rad u javnom sektoru”.

Koliko je Živkovićeva ponosna naprednjakinja pokazuju i fotografije na društvenim mrežama koje su dostupne samo ukucavanjem njenog imena i prezimena u pretraživač. Pored selfija iz prostorija niškog SNS-a, tu su fotografije sa gradskim funkcionerima od Zorana Perišića do Zvezdana Milovanovića, ali i sa ljudima iz vrha stranke, selfi sa direktorom BIA Bratislavom Gašićem i aktuelnom premijerkom Anom Brnabić.

Tviter zajednica ju je “optuživala” da stoji iza bot naloga “Feničanska kraljica”, a prema nezvaničnim informacijama bila je deo SNS internet tima u Medijani. Pomenuti nalog uglavnom služi za promociju SNS-a i Aleksandra Vučića i obračun sa neistomišljenicima.

Živkovićeva tvrdi da sa tim nema nikakve veze.

Na drugom Tviter nalogu, koji nosi njeno ime, ipak je priznala da je bot.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti