„GRAĐANSKI RAT“ BUKTI NA TVITERU: Demokrate besne jer sve više država osporava Bajdenovu pobedu

Obavezno pročitajte

Tužba koju je inicirala savezna američka država Teksas pred Vrhovnim sudom SAD, kojom se osporavaju izbori u četiri savezne države koje su proglasile pobedu Džoa Bajdena, razbesnela je demokrate.

„Građanski rat“ je počeo na Tviteru nakon pokrenute tužbe i komentara Si-en-enove perjanice Krisa Kuomoa.

- Advertisement -

Iako su se pojedine od više od 40.000 referenci odnosile na prvobitni sukob koji se odvijao od 1861. do 1865. godine oko budućnosti SAD-a ili na ratove na drugim područjima, veliki broj tvitova odraz je frustracije demokrata i njihovih medijskih saveznika zbog tužbe koju je Teksas podneo protiv Džordžije, Mičigena, Pensilvanije i Viskonsina, gde je Bajden proglašen pobednikom na osnovu gomile glasova pristiglih poštom. Tužbu je podržalo 18 drugih država i sam američki predsednik Donald Tramp.

„Zahtev sedamnaest država da Vrhovni sud obespravi birače u drugim državama izgleda kao sjajan način da se dođe do drugog građanskog rata“, tvitovao je bivši portparol Obamine administracije Tomi Vijetor.

On se osvrnuo na podnesak u kojem 17 država podržava tužbu teksaškog državnog tužioca Kena Pakstona Vrhovnom sudu SAD. Zapravo, reč je o 18 država koje su podržale Teksas, jer se i Arizona naknadno pridružila.

Prvi korak u novom građanskom ratu“, objavio je na Tviteru je tvorac projekta Obamaker Endi Slavit, komentarišući istu vest.

„Podršku su potpisali ljudi koji tvrde da se zalažu za zakon i red“, dodao je.

Pisac Džef Šarlet takođe tvrdi da je cilj tužbe da „sruši izbore izbacivanjem glasova četiri države kako bi se obespravilo 25 država + glas naroda“.

„U građanskom ratu, to se naziva preludijum“, tvitovao je Šarlet.

Pojavio se i obavezan ugao rasizma kada je komičar Džon Harcel naveo da „gomila naoružanih, koji bi da budu konfederativni, pretnjama započinju drugi građanski rat da bi zadržali Jenkija na vlasti, jer tako funkcioniše rasizam“.

Još jedan razlog za ovaj trend možda je i deo iz emisije Si-en-enovog Krisa Kuomoa koji je izvučen iz konteksta, ali su ga preneli svi vodeći mediji.

Kuomo je prozvao senatora Lindzija Grahama (Južna Karolina) zbog nečega što je rekao Šonu Hanitiju sa Foksnjuza o podelama između republikanaca uoči izbora za Senat 5. januara.

Graham se žalio da se „sprema građanski rat“ među republikancima u Džordžiji i pozvao je zvaničnike da „narede reviziju potpisa u predsedničkoj trci kako bi se utvrdilo da li sistem funkcioniše“.

Kuomo je naglasio da je glasanje u Džordžiji potvrđeno „već tri puta“ i da Graham nije ovo tražio da „spasi zemlju“ već svoju zadnjicu. 

tviter,

© AP PHOTO / CAROLYN KASTER„Priključićemo se“: Tramp o tužbi Teksasa protiv Džordžije, Mičigena, Pensilvanije i Viskonsina

„Građanski rat? Ozbiljno, senatore? Da li vaše reči još uvek dolaze iz vašeg mozga ili samo iz nekog rezervoara gorčine?“,  rekao je Kuomo.

Ironija je da su ove reči poraz Kuomoa i demokrata, koji su protekle četiri godine optuživali Trampa da je Hitler i tvrdili da je Rusija nekako ukrala izbore 2016. godine, a sada su se ustremili na slučaj o kom Vrhovni sud tek treba da se izjasni, prenosi RT.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

Akademik Nebojša Lalić na prodaju

Akademik Nebojša Lalić, koji se na predstojećim izborima za novo rukovodstvo SANU, kandidovao za novog generalnog sekretara Akademije, ponudio...

Još priča na sličnu temu