22 C
Belgrade
utorak, 17 maja, 2022

Građani Severne Makedonije smatraju Srbiju najvećim prijateljem

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Makedonski građani smatraju da je Srbija najveći prijatelj Severne Makedonije, rezultat je istrživanja tink-tenk organizacije Institut „Prespa“.

Kako je prenela državna agencija MIA, skoro 39 odsto građana Severne Makedonije smatra da je Srbija prvi izbor prijateljstva, na drugom mestu su SAD sa 17 odsto, dok je zanimljiv pad EU, za koju se ove godine izjasnilo samo osam odsto. Prema rezultatima istraživanja Instututa „Prespa“, trend odnosa između Srbije i SAD prati se u svim demografskim grupama i po svim važnijim pitanjima.

- Advertisement -

„Ako se analiziraju odnosi sa susedima, onda za većinu naših građana zemlja ima veoma dobre ili dobre političke i ekonomske odnose. Pri tome su ekonomski odnosi nešto bolje ocenjeni nego politički. Ako tražite svog najboljeg prijatelja, onda je Srbija u vrhu među susedima, dok je poslednji izbor Bugarska. Između njih se nalaze Albanija, Kosovo i Grčka“, rekao je Andrea Stojkovski na predstavljanju istraživanja.

Prema njegovim rečima, objašnjenja se odnose na političke sporove iz aktuelnog perioda, ali i iz prošlosti, etničko nepoverenje ili bliskost, kao i pandemiju, postpandemijsku ekonomsku krizu i aktuelnu invaziju na Ukrajinu.

- Advertisement -
Source021
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti