GOTOVO JE! Putin izdao poslednju naredbu, gase se priključci, cela Rusija nestaje sa mape!

Obavezno pročitajte

Kontroverzni ruski zakon o Internetu danas je stupio na snagu uprkos upozorenju da bi mogao da posluži za proširenje vladine kontrole nad aktivnostima na mrežama.

Takozvani zakon o „suverenom Internetu“, koji je Vladimir Putin potpisao ranije ove godine, zahteva od provajdera da instaliraju opremu koja bi mogla usmeriti ruski veb saobraćaj kroz tačke koje kontroliše država.

Zakon sadrži i odredbe o stvaranju ruskog domaćeg sistema domena.

Pristalice zakona kažu da će novi zakon ruski segment interneta, poznat kao Runet, učiniti nezavisnijim. Oni tvrde da je zakon neophodan kako bi se Rusija zaštitila od potencijalnih sajber-napada.

Kritičari, međutim, upozoravaju da će zakon dovesti do cenzure širokog dela Interneta i omogućiti ruskim obaveštajnim agencijama veći nadzor korisnika interneta. Mnogi vide zakon kao deo ambiciozne vladine kampanje za sprečavanje korišćenja Interneta za organizovanje protesta ili podsticanje građanske neposlušnosti.

Ruski zvaničnici brane zakon kao zaštitnu meru potrebnu da spreče SAD da ometaju Runet. Zakon predviđa da bi, ukoliko ruski zvaničnici primete pretnje po bezbednost na mreži, državno telo za praćenje medija, Roskomnadzor u suštini mogao da preuzme kontrolu nad Internetom u Rusiji bez prethodne najave provajderima – i da filtrira sav internet saobraćaj u zemlji.

Neke od internet stranica i aplikacija kojima ruski građani imaju ograničen pristup su poslovna društvena mreža LinkedIn i aplikacije Telegram i Zello. Ruska vlada je u junu zapretila blokiranjem devet najvećih pružalaca VPN usluga, koji su odbili da sprovode politiku državne cenzure.

Američki stručnjaci tvrde da je sada jasno da Rusija zaista želi da izmeni svoje sisteme kako bi internet unutar Rusije mogao da se „isključi“ sa globalnog interneta.

To, međutim, nije sve. Rusija će do 2024. godine razmestiti ukupno 28 satelita u orbiti, kako bi uspostavila sopstvenu satelitsku mrežu za telefonsku komunikaciju i prenos televizije, izjavio je zamenik direktora kompanije „Gonjec“ Oleg Himočko.

Prema njegovim rečima, ovo će biti ujedno i prva ruska satelitska mreža za komunikaciju, budući da trenutno te usluge pružaju strane kompanije kao što su „Global star“, „Iridijum“ i „Turaja“.

Kao primer je naveo i da Rusija trenutno svoju satelitsku komunikaciju obavlja preko stranih satelitskih kompanija, čak Ministarstvo odbrane Rusije koristi usluge američkog operatera „Iridijuma“.

Prvenstveno će ova satelitska mreža biti korišćena u svrhe industrijskog interneta, tačnije za potrebe energetskog i saobraćajnog sektora, naveo je Himočko. U drugoj fazi razrade predviđeno je da se sateliti koriste i za obradu „velikog broja podataka“, kao i za tehnologiju „klaud“ (računarstvo u oblaku).

Inače, kompanija „Gonjec“ funkcioniše u okviru ruske svemirske agencije „Roskosmos“.

Ostavite komentar

Najnovije objave

Stvarni motivi Nikitinove i Stojkovićeve “borbe za Ukrajinu”

Višemesečno kontaminiranje srpske javnosti velikim pričama kvazilidera “ruske opozicije” Pjotra Nikitina (agent FSB) i promašenog advokatskog slučaja Čedomira Stojkovića...

Još priča na sličnu temu