9.8 C
Belgrade
subota, 27 novembra, 2021

GORI LONDON, UPALJEN JE PLAMEN PRAVDE: Sukobi na ulici, povređeni poliajci, narodu je dosta diktature i LUDAKA NA VLASTI!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Prošlo je godinu dana od kada nije viđena vatra i plamen pravde u Londonu. Borci za ljudske slobode koje majnstrim mediji nazivaju antivakserima i anarhistima zapalili su lik premijera Borisa Džonsona na Trafalgar skveru dok se na stotine demonstranata sukobljavalo sa policijom na ulicama Londona u toku godišnjeg Marša miliona maski.

Uhapšeno je dvanaest “anarhista”, a osam policajaca povređeno kada su demonstranti počeli da ispaljuju vatromet na policiju. Policija za održavanje reda i mira je morala da se grupiše, kako bi se odbranila.

- Advertisement -

Nastalo je opšte ludilo i makljaža kada su se druge grupe anarhista udružile i pojurile na policiju, što je dovelo do nasilnih sukoba između demonstranata i policije na Trgu parlamenta i Trafalgar skveru.

Pozivi demonstrantima da se raziđu nisu baš urodili plodom, jer su se pojavili snimci policije u borbi sa demonstrantima samo nekoliko metara od zgrade parlamenta.

Na snimcima sa protesta se vidi kako nekoliko demonstranata odvlači policija nakon intenzivnih sukoba.

Neredi nastaju u momentu kada porodice sa decom dolaze da vide noć vatre i da prisustvuju vatrometima širom grada.

- Advertisement -

Policajci su takođe postavili kordon i pojačali obezbeđenje ispred sedišta Bi-Bi-Sija u Portland Plejsu kako bi zaštitili zgradu od naleta demonstranata u Oksford cirkusu.

Riot police have engaged in violent clashes with protestors outside the Houses of Parliament

Jedan, koji je svoje ime dao samo kao Ričard, iz Londona, rekao je da je protest „nastavak marševa protiv Kovida“.

„To je nekoliko prstiju u pravcu establišmenta“, rekao je.

Na maršu, koji se održava svake godine od 2012-e, anarhisti i demonstranti okupljaju se protiv establišmenta i korupcije u vladi, nejednakosti u bogatstvu, a od prošle godine i ograničenja zbog korona virusa.

Skoro 200 ljudi, uključujući biznismena i istaknutog antivaksera Pirsa Korbina, uhapšeno je u prošlogodišnjem maršu zbog kršenja ograničenja Covid-a.

Pojavili su se video snimci na kojima se demonstranti naoružavaju i jure policajce u nasilnim sukobima, dok se na drugim snimcima vidi kako anarhisti ispaljuju vatromet prema policijskim redovima i pale lik Borisa Džonsona u podnožju Nelsonove kolone.

Policija je bila primorana da postavi barikade na raznim lokacijama širom prestonice kako bi obuzdala marš za koji su demonstranti obećali da će „ući u istoriju“.

U međuvremenu, Pirs Korbin je viđen kako se pridružuje demonstrantima u marširanju ulicama, godinu dana nakon što je uhapšen zbog kršenja ograničenja karantina u prošlogodišnjem maršu, a na oduševljenje demonstranata udahnuo je i vatru.

Videos have emerged of protestors joining arms and rushing police officers in violent clashes, while other clips have shown the anarchists launching fireworks towards police ranks and setting Boris Johnson's effigy alight at the foot of Nelson's column

Policija Meta objavila je jutros saopštenje u iščekivanju protesta, u kojem se navodi da obaveštajni podaci sugerišu da su neki demonstranti doputovali u London da bi gađali policajce.

Konjičke divizije i jedinice sa psima takođe su pozvane da podrže napore policije da spreči da marš preraste u nerede.

„Ovaj policijski plan je razvijen nakon kontinuiranog pregleda i detaljne procene obaveštajnih podataka koji sugerišu da neke grupe nameravaju da izazovu nered ili da izvrše nasilan napad na policiju“, rekao je portparol Meta.

„Iz predostrožnosti, policajci će biti opremljeni specijalnim uniformama za javni red, a postavljene su brojne zaštitne barijere ispred brojnih lokacija u Londonu.

Različite policijske jedinice takođe će podržati bezbednosni plan, uključujući naše timove za javni red, konje, policijske pse i Nacionalnu policijsku vazdušnu službu.’

U nizu objava na Tviteru, Met je rekla: “Naša policijska operacija na večerašnjim demonstracijama je u toku. Grupa demonstranata krenula je sa Trga parlamenta duž Vajthola, #Vestminster.

The Prime Minister's effigy was set ablaze in Trafalgar Square as hundreds of protestors clash with riot police

“Upaljen je veliki broj vatrometa i baklji. Policajci su na licu mesta i sukobljavaju se sa masom.

“Deo grupe je otišao sa Trafalgar skvera i sada je na Lester skveru. Policajci ostaju na licu mesta.

“Grupa nastavlja da vijuga po centru Londona. Sada idu ka severu uz Čaring Kros Roud prema Totenhem Kort Roudu. Može doći do prekida saobraćaja u ovoj oblasti.”

“Ova grupa sada hoda od Oksford cirkusa do Ridžents ulice. Sekundarna grupa se vratila na Trg parlamenta.”

“Izvestan broj policajaca nastavlja da nadgleda obe gomile.”

“Grupa na Trgu parlamenta opasno je palila vatromet i rakete. Neke su udarile u ljude ili eksplodirale u blizini mase, što bi moglo da izazove veoma ozbiljne povrede.”

“Ušli smo u gomilu da uklonimo bilo kakav vatromet i sprečimo da ljudi budu povređeni.”

U 21 sat, Met policija je saopštila da je izdato naređenje o rasturanju u pokušaju da podstakne demonstrante da se raziđu dok policija nastavlja da se bori protiv izgrednika na Trgu parlamenta.

“Naredba o rasturanju iz odeljka 35 je odobrena za brojne oblasti širom Vestminstera.”

“Ovo uključuje i Trg parlamenta. Službenici stupaju u kontakt sa onima na Trgu parlamenta i obavestiće ih o ovom naređenju.”

Policija je kasnije potvrdila hapšenje dvanaest osoba i saopštila da je osam policajaca povređeno u sukobima.

“Napravili smo devet hapšenja tokom večerašnje akcije. Na žalost, pet naših oficira je povređeno.”

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti