GORI JAHTA ZVONKA VESELINOVIĆA: Tako će da gori i ceo naprednjački kartel!

Obavezno pročitajte

Jahta „Sara“ koja je oštećena u sinoćnjem požaru u marini Navar u Crnoj Gori nekad je pripadala Svetozaru Maroviću, a kako Nova.rs saznaje, pomenutu jahtu je od Marovića kupio Zvonko Veselinović i promenio joj ime.

Marovićeva jahta nosila je ime „Kenco“, a nekoliko sporova je vođeno upravo zbog nje.

- Advertisement -

Sudski spor između austrijske kompanije „Heta Leasing“ i Svetozara i Miloša Marovića 2015. godine vođen je oko naplate 9.980.076 evra, jer su Marovići garantovali da će biti vraćen kredit koji je tadašnji “Hypo Leasing” dao ofšor kompaniji „Galaxy“. Tim novcem izrađena je jahta „Kenco“.

Plaćanje rata je ubrzo obustavljeno, a jahta je potom nestala iz budvanske marine. Vratila se nedavno, pod imenom „Sara“, sada u vlasništvu kontroverznog biznismena sa Kosova Zvonka Veselinovića.

Foto: privatna arhiva

Put čuvene jahte

Kako je BIRN pisao u septembru ove godine, Svetozar Marović, bivši predsednik Srbije i Crne Gore, pre nekoliko godina postao je vlasnik raskošne jahte duge 30 metara i vredne 8,9 miliona evra koja je napravljena u poznatom italijanskom brodogradilištu Fereti.

Kada je 2016. godine pobegao iz Crne Gore u Srbiju, Svetozar Marović je uspeo da izbegne zatvorsku kaznu na koju je osuđen zbog korupcije, ali nije mogao da se oslobodi i duga prema austrijskoj banci od skoro devet miliona evra za kupovinu luksuzne jahte.

Godinu dana kasnije, 2017. godine, novosadska kompanija „Južna Bačka“ sklapa sporazum sa austrijskom kompanijom Heta Leasing, koja je pravni naslednik Hipo Alpe Adria banke, i preuzima brod za svega 1,3 miliona evra.

Nekoliko dana nakon što su kupili jahtu, „Južna Bačka“ po istovetnoj ceni, prodaje brod kompaniji „Inkop“, u vlasništvu Zvonka Veselinovića i Milana Radoičića, dvojice kumova sa Kosova bliskih SNS-u, za koje se vezuju mnoge kriminalne radnje.

Svetozar Marović Foto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia

Prema dostupnim specifikacijama proizvođača jahti Fereti, model broda koji je 2008. godine za 8.9 miliona evra na lizing preko Hipo Alpe Adria banke kupio Svetozar Marović, a koji danas voze Veselinović i Radoičić, ima pet kabina za goste, plus smeštaj za posadu.

Sankcije SAD

Američko ministarstvo finansija objavilo je 8. decembra ažurirani spisak lica pod američkim sankcijama („OFAC’s SDN List„). Radi se o listi Kancelarije za kontrolu strane imovine. Među ažuriranim imenima je i 13 poznatih ljudi sa Severa Kosova, od kojih su većina biznismeni. Javnosti najpoznatija imena su Zvonko Veselinović i Milan Radoičić, bliski saradnici vladajuće Srpske napredne stranke, više puta povezivani sa teškim krivičnim delima, ali nikada nisu osuđeni. Zvonko Veselinović, vođa Organizovane kriminalne grupe (OKG) , jedna je od najozloglašenijih korumpiranih ličnosti na Kosovu.

OKG Veselinović je uključena u šemu podmićivanja velikih razmera sa kosovskim i srpskim bezbednosnim zvaničnicima koji omogućavaju ovoj grupi ilegalnu trgovinu robom, novcem, narkoticima i oružjem između Kosova i Srbije.

Grupa je takođe sklopila zaveru sa različitim političarima kroz razne quid pro quo (Ti meni, ja tebi ili Burazerski, prim. red.) sporazume, uključujući podmićivanje kosovskih bezbednosnih zvaničnika početkom 2019. kako bi im se (na teritoriji, prim.red) između Srbije i Kosova omogućile krijumčarske radnje, a krajem 2017. i potkupljivanje kosovskih pograničnih bezbednosnih zvaničnika kako bi se krijumčarima omogućio bezbedan prolaz.

Krajem 2017. Veselinović i njegov brat Žarko (Jovan) Veselinović imali su dogovore sa političarima da pomognu svojoj stranci da pobedi na izborima, obezbede političke pobede svojim kandidatima i da svojim kandidatima doprinesu velikim sumama novca.

Zauzvrat, ovi političari bi braći Veselinović ustupili kontrolu nad određenim oblastima kako bi oni poslovali i gde bi mogli da obavljaju svoje nezakonite poslovne aktivnosti, bez mešanja srpskih vlasti, a takođe bi i pružali poslovne informacije u vezi sa imovinom, kako bi podržali i poslovna ulaganja ove braće.

Političari bi takođe nagrađivali braću Veselinović, radeći na tome da ovoj braći dodele najbolje infrastrukturne ugovore.

Zvonko Veselinović i Svetozar Marović Foto: MUP, Epa KOCA SULEJMANOVIC

Krajem 2017. Veselinovići su davali donacije kao metodu pranja novca koji potiče iz njihovog kriminalnog poduhvata.

Žarko je bio vođa u OKG Veselinović, radeći sa svojim bratom i OKG – u njihovim krijumčarskim aktivnostima, nasilnom zastrašivanju preduzeća, građevinskim i infrastrukturnim projektima i projektima razvoja telekomunikacija.

Osim toga, Veselinović i njegova grupa optuženi su za navodnu umešanost u ubistvo lidera političke stranke – Olivera Ivanovića, u januaru 2018.

SourceNova RS

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu