18.9 C
Belgrade
utorak, 5 jula, 2022

GORE PALESTINA I IZRAEL: Raketni napadi, vazdušni udari, RATNO STANJE!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Palestinci su rano jutros lansirali na desetine raketa iz Gaze, a Izrael je uzvratio novim vazdušnima udarima.
Izraelska vojska saopštila je da je šest izraelskih civila ranjeno u jutrošnjim raketnim napadima palestinskih snaga, navodi AP.

Vojne snage su potvrdile i da su preko noći izveli desetine vazdušnih napada na oblast Gaze, čiji su cilj bila vojna postrojenja i pripadnici Hamasa.

IZRAEL,

​U Gazi su sinoć u izraelskim napadima ubijene 22 osobe, uključujući devetoro dece, a više od 700 Palestinaca povređeno je u sukobima sa izraelskim snagama u Jerusalimu i širom Zapadne obale u poslednja 24 sata, a njih 500 primljeno u bolnice, prenosi AP.

- Advertisement -

Premijer Benjamin Netanjahu rekao je u ponedeljak da su terorističke organizacije u Gazi prešle „crvenu liniju“ i izvršile raketni napad na predgrađe Jerusalima.

On je poručio da bi borbe mogle da se nastave još neko vreme i da će, ko god napada Izrael, platiti visoku cenu.

U jutrošnjoj izjavi čelnik Hamasa Ismail Hanije rekao je da će seraketni napadi nastaviti, sve dok Izrael ne zaustavi akcije terorizma i nasilja u Jerusalimu, kod džamije Al Aksa.

- Advertisement -

Sukoba je bilo i kasno juče, Hamas je lansirao sinoć na desetine raketa, a sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u Jerusalimu.

​Napad je usledio nakon što je Hamas Izraelu dao rok za povlačenje snaga iz kompleksa Al Akse.

Palestinski demonstranti sukobili su se juče sa izraleskom policijom ispred džamije Al Aksa u Jerusalimu uoči najavljenog marša jevrejskih nacionalista.

Lokalni mediji tvrde da je povređeno više od 300 ljudi, demonstranti su policiju gađali kamenicama, a ona je uzvratila šok-bombama.

Prethodno je policija zabranila Jevrejima da dođu u deo grada oko džamije Al Aksa tokom marša povodom Dana Jerusalima koji se juče obeležavao u spomen na događaj kada je izraelska vojska 1967. godine zazela Istočni Jerusalim.

Tog dana jevrejski nacionalisti organizuju marš uglavnom kroz delove Jerusalima u kojima žive muslimani,a mnogi Palestinci ovakve manifestacije smatraju namernim provokacijama.

​Izraelska policija saopštila je da su se hiljade Palestinaca tokom noći zabarikadirale u kompleksu u kojem se nalazi i džamija Al Aksa i da su se tamo sa zalihama kamenica i Molotovljevih koktela spemali da gađaju učesnike marša, a policajci su u ponedeljak ujutru dobili naređenje da uđu u kompleks kako bi rasterali demonstrante.

Prethodno su demonstranti kamenicama zasuli obližnji policijski kontrolni punkt, a prema podacima Palestinskog Crvenog polumeseca, samo u Jerusalimu je povređeno preko 600 Palestinaca.

Najnoviji talas sukoba Palestinaca i izraelske policije počeo je u petak uveče na Hramovnoj gori gori u Jerusalimu, svetom mestu kako za muslimane, tako i za Jevreje.

Napetosti su porasle i zbog potencijalnog iseljavanja Palestinaca sa zemlje za koju jevrejski naseljenici tvrde da na nju polažu pravo,a Sud koji je trebalo u ponedeljak da odlučuje po žalbama palestinskih porodica, odložio je ročište čiji će novi datum biti određen u sledećih 30 dana.

- Advertisement -
SourceSputnik
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti