20.8 C
Belgrade
četvrtak, 19 maja, 2022

GLUP KO TOCILO: SNS buzdovan ne zna da sabira, ali zna da obmanjuje!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Ko bi znao zbog čega, tek zvanično prebrojavanje glasova sa referenduma održanog u nedelju, oteglo se kao „gladna godina“, mada za tako nešto ne postoji opravdani razlog. Naročito ako se zna da je izlaznost glasača bila manja od jedne trećine građana upisanih u biračke spiskove.

Takođe, na glasačkim listićima bilo je jednostavno pitanje sa ponuđenim odgovorima DA i NE, a ne lista od 15 i više predloga kandidata, da bi se prebrojavanje glasova oteglo do jutra.

Sav posao mogao se u izbornim komisijama OIK (Opštinska izborna komisija), GIK (Gradska izborna komisija) i RIK (Republička izborna komisija), završiti za manje od dva sata, ali Srbija ne bi bila to što jeste kada se sve ne bi oteglo do u nedogled.

- Advertisement -

Dok su zvanični državni organi, oni koji su jedini ovlašćeni da daju zvanične rezultate jednostavnu matematičku operaciju sabiranja razvlačili, predsednik države Aleksandar Vučić i predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić požurili su da brže-bolje saopšte rezultate glasanja. Sad da li kao šefovi političkih stranaka na vlasti ili kao državni funkcioneri ko će ga znati, osim da ni po jednom od ta dva osnova nemaju ovlašćenja da tako nešto rade.

OIK i GIK su svuda po Srbiji ćutali vadeći se na tumačenje da su oni samo radna tela RIK-a, pa da nemaju zakonska ovlašćenja da saopštavaju bilo šta o rezultatima glasanja na njihovoj teritoriji. Tako opštinske i gradske izborne komisije ispadoše da su samo protočni bojleri od glasačkih odbora do RIK-a.

A i RIK se konačno oglasio nakon predsednika države i predsednika Narodne skupštine, i to čak 45 minuta nakon njih, piše Ozon Press.

- Advertisement -

A predsednik Vučić nam je iz Turske poručio da je rezultat referenduma bio u prilici da objavi pre RIK-a jer ima sposobnu stranačku infrastrukturu koja je brzo obavila matematičke radnje po izveštajima glasačkih odbora u kojima su bili članovi SNS-a.

Baš lepo, osim što to znači da imamo sposobne naprednjake i nesposobne državne organe, nameće se jedno potpitanje za predsednika SNS. Ako su naprednjaci na terenu tako sposobni – kako objašnjava slučaj iz Gornjeg Milanovca.

Naime, portal GM Info objavio je saopštenje Kabineta predsednika opštine Gornji Milanovac u kome se kaže:

– Prema obrađenim podacima sa svih biračkih mesta, glasalo je preko 30 odsto građana upisanih u birački spisak. Od toga je 50,1 odsto zaokružilo „da“, dok je 49,9 procenta glasalo sa „ne“.Rezultati referenduma u Gornjem Milanovcu FOTO: GM InfoRezultati referenduma u Gornjem Milanovcu FOTO: GM Info

Predsednik OIK nije hteo da daje izjavu niti podatke o rezultatima referenduma u Gornjem Milanovcu pravdajući to rečima da je OIK samo radno telo RIK i da nema pravo da daje podatke u javnost.

Već sutradan pristigli su zvanični rezultati RIK, pa su novinari portala GMInfo sabrali zvanično objavljene podatke i ispostavilo se da predsednik opštine ne zna da sabira, ali zna da obmanjuje javnost.

Naime, većina izašlih građana opštine Gornji Milanovac zaokružila je odgovor NE na referendumsko pitanje.

Zvanično: izlaznost u Gornjem Milanovcu bila je 30,70 odsto, DA je zaokružilo 5.350 glasača, što je 49,04 procenta, a NE je zaokružilo 5.429 glasača, odnosno 49,77 odsto.

– Gornji Milanovac je rekao NE na referendumu. Dokazano, rezultatima sa sajta Republičke izborne komisije, a koje je izneo portal GMinfo. DA je zaokružilo 49,04 odsto, NE je zaokružilo 49,77, nevažećih listića je bilo 1,19 procenata. Što se Milanovca tiče, mi ne želimo promene Ustava – rekla je Kristina Milošević, predsednica udruženja Mladi Milanovca.

– Predsednik opštine Gornji Milanovac je dan nakon referenduma, izašao, umesto Opštinske izborne komisije i rekao da je 50,1 odsto zaokružilo DA, 49,9 NE. Znači, slagao je. Mesto predsednika opštine, a to sam dok sam bila odbornik više puta pričala, nosi velike odgovornosti koje se moraju poštovati. Prvenstveno je predsednik svim građanima. A lagati građane o ovako bitnoj stvari, kao što je promena Ustava, budi ozbiljnu sumnju u sve prethodno izgovoreno. Da se razumemo, slabo smo šta i verovali – naglasila je Kristina Milošević.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti