17.1 C
Belgrade
ponedeljak, 26 septembra, 2022

GLUMČINA U NOVOM SADU: Održana promocija filma o Zoranu Radmiloviću, glumačkoj gromadi!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Radovan III, Kralj Ibi, Bili Piton… samo su neke od uloga kojima je Zoran Radmilović zadužio Eks Jugoslovensku scenu, i scenu Srbije. Nisu ga svi zaboravili. Vladimir Ristić i Oliver Paunović su jednim delom odradili dug od strane svih nas koji smo potekli sa ovih prostora prema velikom Zoranu Radmiloviću. Nadamo se da će se i publika odužiti ljudima koji su utrošili mnogo vremena, rada i truda kako bi pred nas izašlo ovo epohalno delo o životu jednog od naših najvećih glumaca, umetnika i zabavljača od strane nove generacije umetnika.

Fotografisao Milan Kisić

U Kulturnom centru Novog Sada održana je novosadska premijera filma „Glumčina” o srpskom glumcu Zoranu Radmiloviću. Scenario je rađen prema knjizi dramskog umetnika Milana Cacija Mihailovića „Uspomenar 4 ‒ Čarobnjak Radmilović”, dok režiju potpisuje Vladimir Ristić.

- Advertisement -

‒ Pošto je prošle godine izašla knjiga o Zoranu Radmiloviću koju sam objavio povodom 35 godina od njegove smrti, pozvali su me producent iz Niša Oliver Paunović i Vladimir Đuričić, direktor Narodnog pozorišta Timočke krajine „Zoran Radmilović” iz Zaječara, i zamolili da im pomognem oko stvaranja filma kao scenarista ‒ izjavio je Mihailović za Politiku, kada je upitan kako su došli do ideje, i realizacije iste.

Snimanje je započeto u Radmilovićevom rodnom Zaječaru.

Fotografisao Milan Kisić

- Advertisement -

‒ Našli smo tamo dvojicu njegovih drugova koji sada imaju po 87 godina i pričali smo sa njima. Bili smo na najvažnijim punktovima ‒ od dvorišta u kome je odrastao, pa preko škole u koju je išao, do skijališta gde se bavio sportom. Onda smo prešli u Beograd i snimali ispred Beogradskog dramskog pozorišta, gde je počeo, pa onda, naravno, neizbežna je bila „Srpska kafana”, Pozorišni muzej… ‒ objasnio je ovaj umetnik.

Takođe, u filmu pojavljuju i Radmilovićeva sestričina Selena Vicković, Dušan Kovačević, Mira Banjac, Bratislav Đorđević, Seka Sablić, Miloš Vešović, Zdravko Šotra, Goran Marković, Svetlana Bojković, Aljoša Vučković, Goran Sultanović, Novica Nikić, Milica Kralj, Ljuba Milunović i Vladimir Đuričić.

‒ Svi oni su govorili o Zoranu iz raznih uglova, a između se pojavljuje i poneka zanimljiva anegdota, priča iz života koju sam zabeležio. Mi smo zajedno proveli od 1972. do 1985, do Zoranovog odlaska i našeg poslednjeg izvođenja predstave „Radovan Treći”, koju smo odigrali 299. put 9. juna. Dva dana kasnije on je odnet u bolnicu bez trunke snage i 21. jula je završio svoj kratki život, ali prepun sjajnih uloga kojima je ostavio dubok trag u istoriji srpskog pozorišta i kinematografije ‒ rekao je Milan Caci Mihailović.

Ovo su samo neke od uspomena i misli o Zoranu Radmiloviću od strane njegovih kolega:

„Mnogo je informacija o Zoranu Radmiloviću, ali najbolje informacije koje smo mogli da imamo jeste knjiga koju je radio Milan Caci Mihailović, jer je i sam proveo puno vremena sa Zoranom Radmilovićem“, kaže producent dokumentarnog filma Glumčina Oliver Paunović.

Fotografisao Milan Kisić

Sjajan je bio kao partner, pamtim ga i kao reditelja, jer je režirao Nesumnjivo lice u kojem sam igrao Đoku Prominclu, to je njegova jedina režija u Ateljeu i tada se ponašao fenomenalno, tako zaštitnički prema svima nama iz ekipe i ja sam ga tada krstio ‘La tata‘“, seća se Milan Caci Mihailović.

U filmu, Milica Kralj druženje dva velika glumca, svog oca Petra Kralja i Zorana Radmilovića, ocenjuje kao burno prijateljstvo koje se, u skladu sa okolnostima, kretalo od drame do komedije.

Njihova druženja su se mogla, sad iz ove vizure naravno gledano, žanrovski odrediti. Zavisi od toga šta se u pozorištu dešavalo, koje su uloge spremali, šta se u društvu dešavalo, jer bili su dosta društveno osvešćeni. Zoran je za mene pre svega bio komšija i otac moje prijateljice Ane, jedne čudesne devojčice koja više nije sa nama i zato koristim ovu priliku da je pomenem“, istakla je rediteljka Milica Kralj.

U tom filmu su neki velikani, neki ljudi koji su imali šta da kažu, jedna divna, topla ljudska priča o Zoranu“, dodao je Vladimir Đuričić, direktor pozorišta „Zoran Radmilović“ u Zaječaru.

Fotografisao Milan Kisić

Ovo su samo neke od izrečenih priča o Zoranu Radmiloviću, a kako bi stekli širu sliku o njegovom životu i glumačkoj karijeri, dokumentarni film Glumčina je nešto za šta je neophodno i svrsishodno da se izdvoji vreme. Izaći ćete sa promocija oplemenjeni i duhovno bogatiji, kao sinoć prisutni žitelji Novog Sada.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti