PARE SE OBRĆU BOLJE NEGO IKAD: 35 milijardi dolara za globalni projekat vakcinacije na virus Koronu!

Obavezno pročitajte

Biznis vakcinacije doživljava neviđeni bum, sa pandemijom kontroverznog virusa Kovid-19

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres zatražio je još 35 milijardi dolara, uključujući 15 milijardi u sljedeća tri mjeseca, za program “ACT Accelerator” Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) kojim se podržava razvoj vakcina, liječenje i dijagnostika COVID-a 19.

Dosad su prikupljene tri milijarde dolara, rekao je Guterres na događaju prenošenom online u četvrtak nazivajući to “finansiranjem sjemenja”, što je manje od 10 posto svote koju WHO treba za program formalno nazvan Acces to COVID-19 Tools (ACT) Accelerator, prenosi Hina.

- Advertisement -

NOVI SVETSKI POREDAK PROŽDIRE ZDRAVLJE SRPSKE DECE: Potpuna zabrana fizičkog u školama

Novčana podrška je dosad zaostajala za ciljevima, a države i vlade uključujući Evropsku uniju, Veliku Britaniju, Japan i Sjedinjene Američke Države sklapaju bilateralne dogovore za vakcine, što je ponukalo Guterresa i glavnog direktora WHO-a Tedrosa Adhana Ghebreyesusa da pozove države na veći doprinos.

“Sada nam je potrebno još 35 milijardi”, rekao je Guterres tokom sastanka vijeća osnovanog da ACT Accelerator dobije zamah.

Podrška EK-a
“Zaista je potrebna hitnost zbog tih brojki. Bez dodatnih petnaest milijardi dolara tijekom sljedeća tri mjeseca, s tim da se počne odmah, izgubit ćemo tu mogućnost”, rekao je.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen obećala je podršku, a u augustu je već obećala 400 miliona eura.

“Teško je naći potrebniji slučaj za ulaganje. Evropska unija će ostati duboko i potpuno posvećena uspjehu ACT Acceleratora”, rekla je von der Leyen. “Svijet ga treba, mi ga trebamo”.

Tedros je ponovio poziv na povećanje kliničkih testova za COVID-19. AstraZeneca je ove sedmice pauzirala kasnu fazu ispitivanja o potencijalnoj vakcini nakon što se razbolio sudionik u Velikoj Britaniji.

Sourcenewspanel

Ostavite komentar

Najnovije objave

Kina i Rusija brane međunarodni poredak

Kineski lider je poručio da će njegova poseta biti „putovanje prijateljstva, saradnje i mira”, dok je ruski predsednik rekao...

Još priča na sličnu temu