GLOBAL TAJMS: Amerika i Kina se spremaju da „dokrajče“ svetsku ekonomiju

Obavezno pročitajte

Američke i kineske vlasti spremile su za zaoštravanje odnosa, moglo bi doći do uvođenja novih carina kojima se štiti tržište, kao i prekida prvog dela trgovinskih poslova, piše „Global Tajms“, pozivajući se na zvaničnike upućene u donošenje odluka Vašingtona.

Ta situacija bi mogla da dotuče svetsku ekonomiju koja, prema procenama mnogih eksperata, zbog pandemije ide kad najgoroj krizi od Drugog svetskog rata.

- Advertisement -

„SAD ozbiljno nameravaju da odreaguju na ‘ulogu Kine u širenju virusa korona u svetu’, izjavio je savetnik Bele kuće Piter Navaro u intervjuu za „Si-En-Bi-Si“.

Prema njegovim rečima, Peking nije na vreme usvojio mere koje su mogle da obuzdaju širenje koronavirusne infekcije po svetu.

amer,

U međuvremenu, Kina se navodno sprema da uzvrati istom merom. Dakle, može se reći da može doći do novog kruga pogoršanja odnosa između SAD-a i Kine.

Takozvani trgovinski rat između SAD i Kine obeležio je 2019. godinu u svetskoj ekonomiji. Međutim, Vašington i Peking počeli da ublažavaju mere koje su uveli jedan drugom. Konkretno, početkom 2020. godine već su se dogovorili oko prvog dela sveobuhvatnog sporazuma. Zatim je počela pandemija virusa korona i Sjedinjene Američke Države počele su da izražavaju potrebu da se Kina kazni zbog širenja virusa.

U slučaju da se odnosi Pekinga i Vašingtona ponovo pogoršaju, takva situacija bi mogla da nanese novi udarac svetskoj ekonomiji „iscrpljenoj“ od pandemije. Drugim rečima, novi trgovinski rat mogao bi da je „dokusuri“.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu