36.5 C
Belgrade
četvrtak, 18 avgusta, 2022

GLOBAL TAJMS: Amerika i Kina se spremaju da „dokrajče“ svetsku ekonomiju

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Američke i kineske vlasti spremile su za zaoštravanje odnosa, moglo bi doći do uvođenja novih carina kojima se štiti tržište, kao i prekida prvog dela trgovinskih poslova, piše „Global Tajms“, pozivajući se na zvaničnike upućene u donošenje odluka Vašingtona.

Ta situacija bi mogla da dotuče svetsku ekonomiju koja, prema procenama mnogih eksperata, zbog pandemije ide kad najgoroj krizi od Drugog svetskog rata.

- Advertisement -

„SAD ozbiljno nameravaju da odreaguju na ‘ulogu Kine u širenju virusa korona u svetu’, izjavio je savetnik Bele kuće Piter Navaro u intervjuu za „Si-En-Bi-Si“.

Prema njegovim rečima, Peking nije na vreme usvojio mere koje su mogle da obuzdaju širenje koronavirusne infekcije po svetu.

amer,

- Advertisement -

U međuvremenu, Kina se navodno sprema da uzvrati istom merom. Dakle, može se reći da može doći do novog kruga pogoršanja odnosa između SAD-a i Kine.

Takozvani trgovinski rat između SAD i Kine obeležio je 2019. godinu u svetskoj ekonomiji. Međutim, Vašington i Peking počeli da ublažavaju mere koje su uveli jedan drugom. Konkretno, početkom 2020. godine već su se dogovorili oko prvog dela sveobuhvatnog sporazuma. Zatim je počela pandemija virusa korona i Sjedinjene Američke Države počele su da izražavaju potrebu da se Kina kazni zbog širenja virusa.

U slučaju da se odnosi Pekinga i Vašingtona ponovo pogoršaju, takva situacija bi mogla da nanese novi udarac svetskoj ekonomiji „iscrpljenoj“ od pandemije. Drugim rečima, novi trgovinski rat mogao bi da je „dokusuri“.

- Advertisement -
SourceSputnik
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti